22 Септември 2021сряда11:35 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Етикет

Да пием за целувките на жените и за уискито като кехлибар

Тостът е неразделна част от празничната трапеза и повод за приятна изненада на присъстващите с остроумие и чар

/ брой: 300

автор:Ани Димитрова

visibility 5527

Хвалебствените речи водят началото си от древните обреди за принасяне на свещени дарове пред боговете. Преди да вдигнат чашите с вино, участниците в ритуала произнасяли молитви и пожелания: "За дълги години!" и "За твое здраве!"
Думата има английски произход - toast (наздравица), въпреки че обикновено свързват понятието toast с препечена филийка.
Има легенда, че в средновековна Англия в чашите с вино и уиски пускали парче сух хляб (toast), за да придадат необичаен вкус на напитката. Докато чакали хлябът да поеме от течността, англичаните си разказвали притчи.
В зависимост от мястото и от броя на присъстващите, за наздравицата се подбират подобаваща тема и интонация. При официалните приеми правилата за тостовете са строго регламентирани.
Най-популярни са изисканите френски комплименти по адрес на дамите и витиеватите кавказки тостове-притчи. Възприемането на тоста зависи не само от неговия смисъл, но и от изкуството на оратора. Разрешено е текстът на наздравицата да се оформи във вид на адрес и да се прочете.
Какъв е редът?
Човекът, към когото е адресиран тостът, обикновено произнася ответна реч, която на изток наричат алаверди - ответен благодарствен тост. Особено важните персони са изключение от общото правило и те не са длъжни да отговарят на тоста. Например на юбиляря и младоженката е разрешено да отговорят с един тост на всички пожелания. 
На официалните приеми тостовете се произнасят в тържествена форма и включват приветствие по адрес на почетния гост и пожелания към гостите за добруване. Почетният гост произнася ответен тост, като изразява благодарност за гостоприемството и задоволство от срещата.
В зависимост от вида на приема тостът се произнася или след десерта, когато се поднася шампанското, или не по-рано от 10-15 минути след началото на приема.
На официалните приеми не е прието да се чукате, гостите вдигат чашите и осъществяват контакт с очите. Ако чашите се докосват, то мъжете държат своите по-ниско от чашите на дамите.
Тостовете не трябва да се произнасят един след друг, между тях трябва да има поне 10-15 минути интервал. Лицето, към което е адресиран тостът, чака с вдигната чаша, докато не отпият останалите.
Първият тост се произнася от домакина или от ръководителя с най-висок ранг. Ако приемът е устроен в чест на високия гост, то по регламент гостът произнася следващия (благодарствен) тост.
След първия тост домакинът дава думата на тамадата и по-нататък той води тържеството. Първи вдигат тостове най-почетните гости или по старшинство. Който произнася най-тържествените тостове, става прав. Мъжът, в чиято чест се произнася тостът, слуша прав. Първи вдига чашата този, който произнася тоста. Ако е започнал да говори, без да вземе чашата, останалите вдигат чаши едва след края на тоста.
Ако мъж говори от името на всички присъстващи мъже, те всички стоят прави и с вдигнати чаши се присъединяват към казаното.
По време на тоста присъстващите не се хранят и не разговарят. Не е прието да се пие от чашата, докато тостът не свърши. Домакинът има право да вдигне наздравица за всеки от своите гости, а гостите - в чест на виновника за тържеството или на домакина. В тоста за домакина трябва да се спомене и домакинята.
При наздравица не се употребяват фрази от рода на: "Вдигаме тост за..." или "Да пием за..." - тостовете се произнасят, чашите се вдигат, напитките се пият, без това да се обяснява.
Тостът-комплимент трябва да съдържа истинско възхищение, а не изопачаване на факти, като това се отнася особено за възрастта и заслугите на юбилярите. Например вместо съмнителното "Вие сте млада и все така пленителна" по адрес на 60- или 70-годишна дама, по-добре да се вдигне тост за нейната доброта, ум и обаяние.
За добрия тост са важни дълбокият смисъл, краткостта и простотата на изказа. 
Има няколко съществени правила, които следва да се спазват:

х Не се вдига тост на коктейл.

х Традицията да се разбиват чаши на пода, особено по време на сватби, е фолклор и се изпълнява само по взаимното съгласие на гостите и домакина.

х Тостът е доброволен, не настоявайте излишно и преди да обявите следващия тост, получете съгласието на човека поне с поглед.
 
- Не жестикулирайте по време на тоста - жестовете отвличат от словото.

- Не досаждайте на гостите с прекалено дълга, объркана реч. Оптималното време за един тост е 3 минути.



Поздравление... с чаша вода?

Хилядолетна е историята на тостовете или на речите на празничната трапеза, но до ден днешен някои норми на етикета се обсъждат и обновяват.
Произнасянето на слово с вода в чашата не се зачита за тост, но шведският крал Густав, който е убеден трезвеник, въведе правилото да имитира тост с безалкохолна напитка.
Най-известният и популярен тост в целия свят е: "За ваше здраве!"
Ако се затруднявате да подберете нужните думи, запомнете няколко фрази на различни езици, чийто смисъл е един и същ - "Наздраве!", "За ваше здраве!". На немски - prost или prosit, на френски - a votre sante, на шведски - scoal.
Грузинците и ирландците са всепризнати майстори в изкуството на тостовете. Ето някои от тях.

Ирландски тостове

Да пием за това да умреш на 95 в леглото си, застрелян от ревнивата си съпруга.

Да пием за това, че сме поединично, пием двойно и виждаме тройно.

Да пием за целувките на жените и за уискито, чисто като кехлибар, което не е толкова сладко като целувките на жените, но замрежва погледа по-искрено.


Грузински тостове

Кораб попаднал при буря и потънал. Оцелели само двама - без спасителни жилетки, без нищо, за което да се хванат.
- Господи - помолил се единият - изпрати ми толкова дъски, колкото пъти ми е изневерявала жената!
От небето паднали два клечки, които не могли да издържат тежестта му и той се удавил.
- Господи - решил да опита късмета си вторият - изпрати ми толкова дървета, колкото пъти ми е изневерявала жената!
Небесата се отворили и наоколо заплавали купища дървен материал. Морякът си направил сал и се спасил.
Да пием за жените, които не оставят мъжете си да се удавят!
 

Лекар среща в кръчмата свой пациент, който е наредил пред себе си няколко празни чаши.
- Предупредих да не пиеш повече от една чаша концентрат? - скарва му се той.
- Докторе, аз не се лекувам само при вас - отговаря пациентът.
Да пием за здравето на докторите и нека те бъдат все повече!

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ