02 Октомври 2022неделя00:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Човешки радости и неволи в 27 разказа

/ брой: 263

автор:Продрум Димов

visibility 1577

Този чудесен сборник от разкази на известната авторка от Петрич е своеобразна перла в огърлицата на днешната ни белетристика. Той е дело на столичното издателство "Болид-инс" и е с атрактивно художествено оформление, предложено от самата писателка.
Катерина Кирянова е творец, който вече няколко десетилетия присъства трайно в националното литературно битие. Нейното надарено перо обогати доста осезаемо съвременното ни четиво за деца, но в същото време навлезе с подчертано творческо самочувствие и в поезията за възрастни, изяви се и като изкусен текстописец в родната поп музика и впечатляващ белетрист.
А в "Троен впряг" - последното й засега прозаично заглавие, тя отново напомни за доказаните си творчески възможности на талантлив разказвач, който грабва и увлича читателя. Книгата е приютила 27 различни по обем и съдържание разказа, които не са обвързани в сюжетно-тематичен план, но всеки от тях се откроява като примамлива художествено-естетическа цялост. Тези интересни кратки повествования са породени от конкретни поводи - плод на непрестанните й наблюдения и дълбоки психологически вглеждания в живота на нашия съвременник. Образите й са ярки, живи, загребани направо от нескончаемия поток на забързаното ни, напрегнато и безкомпромисно съвремие.
В много от творбите й ("Кукувичето", "Два свята", "Герданчето" и др.) се оглежда нравственият облик на персонажа й, който е неделима част от съвременната действителност, пресътворена от критичния авторски поглед с прецизен художествено-естетически инструментариум.
При изграждане на образната си система Катерина Кирянова винаги подхожда с удивително преклонение и искрена обич, състрадание към бедните и изпаднали в беда хора. Тя не само съчувства, състрадава, но и помага на своите герои. Живителен полъх на топлина и човечност бликат в разказите "Да подариш песен", "В тресавището на живота", "В търсене на щастието" и др.
Въвеждайки ни в една твърде интригуваща галерия от образи, Катерина Кирянова се стреми да обхване разнопосочни човешки преживявания и събития, които характеризират сложните и дълбоки социално-психологически процеси на нашия ден. Ставаме съпричастни на любовни увлечения, авантюри, които довеждат неизбежно до семейни сътресения, разводи и нещастни деца ("Греховна любов", "Закъсняла прошка", "Блудница", "Женско село" и мн. др.).
Немалко от творбите звучат като своеобразна художествена летопис на една преломна драматична епоха, свързана с колективизацията на селското стопанство, урбанизацията, болезненото отродяване на селянина от земята, обезлюдяването на селата. А всичко това води и до фатални последици в личен човешки и обществен план. Тези дълбоки социално-икономически промени са намерили сполучливо отражение в разказите "Троен впряг", "Женско село" и особено в "Единак".

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 275

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ