24 Април 2024сряда09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Бутрак срещу ухапване от насикоми

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 2513

Бутракът (BIDENS TRIPARTITA L.) е билка, която с нейните мехлеми позволява да се справите с много и най-различни кожни болести. Тя е и добро противовъзпалително средство, когато ни ухапе комар, насекомо или дори змия. Така че през лятото бутракът винаги трябва да ви е подръка.
Бутракът е едногодишно тревисто растение, стъблото е цилиндрично, високо до 1 м, зелено или със слаб червеникав оттенък, срещуположно разклонено, колони с редки власинки. Листата са срещуположни, с къси дръжки, до 10-15 см дълги. У нас се среща из влажните места, около ручеите, канавките, блатистите места. Употребяват се стръковете (Herba Bidentis tripartitae).
Цъфти от юли до септември, а плодовете започват да зреят от август до октомври.
Бере се от юни до август. Берат се връхните части на билката в началото и през време на цъфтенето. Още при брането се прочиства от прецъфтели цветни главички, повредени листа и примеси. При брането да не се смесва с другия разпространен у нас бутрак (Bidens cernuus L.), чиито листа са цели, а кошничките му са увиснали, с добре развити езичести цветове. Събраният материал се суши в проветриви помещения, като се разпростира на тънък пласт върху рамки или постелки, или в сушилня при температура до 45 градуса.
Изсушените стръкове от бутрака трябва да са запазили естествения си вид. Миризмата е своеобразна, усилваща се при разтриване между пръстите, а вкусът - стипчив, слабо парлив. Не се допускат потъмнели листа и стъбла, по-дълги от 15 см. Не се допускат прецъфтели кошнички.
- В народната медицина се употребява като пикочогонно, омекчително и потогонно средство, за подобряване на храносмилането и др.:
1-2 супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 1 чаена чаша вряща вода; запарката се оставя да престои една нощ, на другия ден се прецежда и се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.
- В домашни условия се използва при подагра, различни заболявания на черния дроб и жлъчни пътища:
3 с.л. суха билка се заливат с 2 чаши кипяща вода, кисне в плътно затворен съд 1 нощ и се приема 2-3 пъти дневно след ядене по половин чаша.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ