05 Април 2020неделя06:44 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

От редактора

Ботевото знаме

/ брой: 6

автор:Боян Бойчев

visibility 1007

В началото на седмицата отбелязахме поредната годишнина от рождението на Ботев. Или я отминахме... За да се потопим отново в мътилката на днешния ни ден. Ден, който големият поет и революционер трудно би приел. 

От светлината на порива и подвига до мътилката на настоящето...   

Някои го определят като "луда глава". Но самият поет казва: Свестните у нас считат за луди,/глупецът вредом всеки почита... А Вазовият бай Марко ще издума: Лудите, лудите - те да са живи!

А днес - не сме ли прекалено пресметливи, покорни... И не се ли страхуваме от "лудите", които искат промяната на несправедливото ни общество? 

За Ботев висша ценност е свободата. Само този, който е свободен, може да се нарече "човек". 

А не сме ли свободни само на думи? 

Защото Ботев говори за свобода национална и социална! 

"Богат е", казва, пък го не пита/колко е души изгорил живи,/сироти колко той е ограбил/ и пред олтарят бога измамил, продължава поетът. 

А ние не мълчим ли пред новите "чорбаджии - изедници" и приемаме безропотно статуквото, опирайки се на услужливи оправдания? Готови сме да работим за дребни стотинки от сутрин до здрач! 

Има нещо гротескно в това: на рождения ден на Ботев стана ясно, че напълно се узаконява 9-часовият работен ден. По настояване на работодателите и бизнеса. На новите чорбаджии. 

И никой не протестира. Може би защото отдавна всички работят повече от 9 часа дори. 

А 8-часовият работен ден е спечелен с кръв. Баба ми разказваше за безжалостната експлоатация, комата хляб с лук, за протестите и стачките, разбивани от полицията с бичове и куршуми. Кой ни дава право с лека ръка да се отказваме от така трудно извоюваното?  

Не е ли робско това, овцедушници такива! Защо не протестирате по площадите? 

В същото време във Финландия министър-председателят предложи 4-дневна работна седмица при 6-часов работен ден...

Ами пенсионната реформа? Колцина от нас ще доживеят до пенсия? Във Франция обаче протестите не секват. Но тя има своята Марсилеза, своята Революция, своята Парижка комуна..., възпята от Ботев. 

Националната свобода също е мит. Днес сме една колониална държава с продажни управници, които служат на американските интереси.  

Кога и у нас някой ще се осмели да изгони чуждите войници? 

Свободата е отговорност. А ние отговорни ли сме към завещаното ни?    

Ботев е знаме. Може би един друг поет, Никола Вапцаров, го е разбрал най-добре: Ти падаш и Ботев ни казва:/ "Вдигни го!/ И дай във ръката му знаме!"/ Подавам ръката си,/ ти се надигаш/ и крачиме рамо до рамо.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ