08 Юни 2025неделя07:13 ч.

Боровинките допринасят за намаляване на риска от когнитивни нарушения

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 559

Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщи БТА. В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.

Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция, ако редовно се включва в храненето.

За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове показала, че изследваните лица от първата група по-добре научавали и запомняли информация.

Тръмп и Путин обсъдиха Украйна

автор:Дума

visibility 2611

/ брой: 101

Румъния иска да приеме център по сигурността

автор:Дума

visibility 3013

/ брой: 101

Гърция затяга контрола по пътищата

автор:Дума

visibility 2666

/ брой: 101

Накратко

автор:Дума

visibility 2839

/ брой: 101

Кариерата на бъдещето: професии, създадени от AI

автор:Дума

visibility 2808

Долу ръцете!

автор:Александър Симов

visibility 2746

/ брой: 101

Не на конфронтацията с Русия!

visibility 3368

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ