16 Юли 2025сряда15:30 ч.

Боровинките допринасят за намаляване на риска от когнитивни нарушения

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 579

Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщи БТА. В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.

Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция, ако редовно се включва в храненето.

За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове показала, че изследваните лица от първата група по-добре научавали и запомняли информация.

Тръмп плаши Русия с "тежки мита"

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 129

Лавров се срещна със Си Дзинпин

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 129

Разследват евродепутат, за когото Аушвиц е "фейк"

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 129

Символ

автор:Александър Симов

visibility 267

/ брой: 129

Приключи ли терапията

автор:Евгени Гаврилов

visibility 293

/ брой: 129

Епични провали

visibility 295

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ