24 Октомври 2025петък01:07 ч.

Боровинките допринасят за намаляване на риска от когнитивни нарушения

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 628

Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщи БТА. В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.

Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция, ако редовно се включва в храненето.

За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове показала, че изследваните лица от първата група по-добре научавали и запомняли информация.

19 лидери призовават за реформи на ЕС

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 198

Стрелба и пожар край парламента в Белград

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 198

Нов обир на музей във Франция

автор:Дума

visibility 795

/ брой: 198

Пълен кръг

автор:Александър Симов

visibility 790

/ брой: 198

Мили Боже, що за новини

/ брой: 198

Със схемички и хитрувания опитват да застроят "Бедечка"

автор:Първан Симеонов

visibility 820

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ