13 Юни 2025петък07:07 ч.

Боровинките допринасят за намаляване на риска от когнитивни нарушения

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 564

Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщи БТА. В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.

Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция, ако редовно се включва в храненето.

За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове показала, че изследваните лица от първата група по-добре научавали и запомняли информация.

Австрия потресена от трагедията в Грац

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 105

Електропроводите палят пожарите в Гърция

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 105

Горещините стават норма за планетата ни

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 105

Накратко

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 105

Издънката

автор:Александър Симов

visibility 623

/ брой: 105

Не на продажбата на БДЖ!

автор:Чавдар Найденов

visibility 623

/ брой: 105

Време за приобщаване

visibility 630

/ брой: 105

Медиите клеветят Диляна Гайтанджиева

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ