04 Август 2020вторник05:02 ч.

Здраве

Безсимптомните заразени са много повече от предполаганите

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 453

Повече от 80% от тези, които са тествани положително за КОВИД-инфекцията, нямат никакви симптоми. Това показват данни от проучване на круизен кораб, публикувано онлайн в списанието Thorax. Констатациите от проучването може да се окажат важни, тъй като и по света, и в Европа, и в България ограничителните мерки се облекчават, макар в немалко държави след отпускането много скоро идва ново затягане. Особено, след като тази седмица България бе стъписана от неочаквания скок на заразени. Очевидно предпазните мерки не бива да се отменят. Проучването, чиито данни са в Thorax, се фокусира върху кораб със 128 пътници и 95 души екипаж, който напуска Аржентина в средата на март за планиран 21-дневен круиз до Антарктида. Пътуването започва, след като СЗО обяви новия коронавирус за глобална пандемия.

Пътниците, които през предходните 3 седмици са били в страни, където заразата от коронавирус е висока, не са допуснати на борда. На които е разрешено да се качат, е премерена температурата, а корабът имал множество станции за дезинфекция на ръцете, особено в трапезарията. На 8-ия ден от плаването е докладван първият случай на треска, незабавно са приложени мерки за строг контрол.

Корабът пристига в Уругвай на 13-ия ден, където за 8 души - пътници и екипаж, се налага медицинска евакуация в специална болница за дихателна недостатъчност, свързана с КОВИД-19. На 20-ия ден останалите 217 пътници и екипаж са тествани и 59% са положителни! Само че 81% от хората с положителни резултати нямат симптоми!

Анализаторите смятат, че докато здравните власти по света се концентрират върху изследване на пациенти, които имат симптоми, и блокират региони и населени места, където са такива случаи, подценяват се безсимптомните, които очевидно са много повече, което увеличава вероятността от разпространение на заразата.

Откритията подчертават спешната нужда от точни глобални данни колко са заразени, заключава в свързан блог съвместният главен редактор на списанието Алън Смит.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ