20 Юли 2019събота12:43 ч.

БЕ(з)Хаберие

/ брой: 246

автор:Евгени Гаврилов

visibility 738

Хегел е писал някога, че всички събития в историята се случват по два пъти, към което Маркс отбелязва: "Оставаше да добави: първия път като трагедия, втория като фарс". Събитията напоследък около газопроводи, хъбове и глоби отново доказаха мислите на класиците. Точно преди 22 години падна правителството на Жан Виденов, като една от версиите за това бе, че той се е опънал на Москва и не е предал в руско владение българските газопроводи. Това трябваше да стане чрез  създаденото за целта българо-руско дружество "Топенерджи". Последва финансовата криза и Виденов плати възможно най-високата цена за един политик. Той бе разпънат на кръст и бе изпратен в забвение. С течение на времето обаче се оказа, че Виденов е защитавал националните интереси, но никой не свири с фанфари за това, а и той не влезе в ролята на жертва на Москва. 

В момента ситуацията е подобна. Но за разлика от края на 1996 г. сега управляващите са на път да се изкарат жертва на Брюксел. Заради тяхното безхаберие България трябва да плати над 77 млн. евро глоба, по жалба на "Овергаз" срещу БЕХ и дъщерните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Те са злоупотребявали с господстващо положение и са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа, за да могат да участват на вътрешния пазар. 

Последваха моментални оправдания. Оказа се, че причина за раздора между София и Брюксел е искането на ЕК газовият оператор "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран. Според Петкова това е червена линия, която правителството не може да премине, защото газопроводите са свързани с националната сигурност. Ако трябва ще се поема и политическата отговорност. Това става обичайно с подаването на оставка, но такова "чудо" от правителството не може да се очаква. За сметка на това нови 77 млн. евро ще бъдат стоварени върху гърба на данъкоплатеца.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ