14 Април 2024неделя13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Банките са основен клиент на събирачите на борчове

53% от необслужените кредити, които търсят колекторските фирми, са на банковите институции

/ брой: 200

автор:Ася Гардели

visibility 1729

Банките са най-голям клиент на колекторските агенции, стана ясно вчера на пресконференция на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ). Прогнозите на асоциацията за тази година са да се запази тенденцията банките и финансовите институции да бъдат основен възложител за събиране на дълговете. 53 на сто от общият обем на необслужените кредити, подадени за събиране, са задължения към банковите институции. Телекомуникационните и фирмите, предоставящи най-различни комунални услуги, също са голям възложител на колекторските фирми за събиране на дългове, съответно с 16 на сто и 15% от общите задължения, възложени на АКАБ.
Най-голямо раздвижване се забелязва в застрахователния сектор. Тъй като там се готвят за стрес тестове, подобни на тези при банките, в момента се опитват да изчистят лошите си портфейли, съобщи още Райна Миткова. През отчетения период на 2016 г. те са близо 7 на сто от всички подадени за събиране дългове, като досега те рядко са надхвърляли 1%.
Колекторските агенции работят, като изкупуват или събират дълга от компания или банкова институция, като в единия от двата варианта кредиторът остава същият. При първия случай длъжниците биват уведомявани с писмо за смяната на кредитора, а при втория колекторските фирми пристъпват директно към събирането на дълга. Обикновено профилът на лош платец е млад мъж на около 30 години, без постоянен трудов договор, често на сезонна работна. Бързите и потребителските кредити са основният продукт, който използват длъжниците. Това са хора с ниска култура, като по-голямата част от некоректните платци са мъже, припомниха още от АКАБ.
При междуфирмените вземания от асоциацията отчитат 20% ръст при общ обем за първото полугодие от 89 млн. лева, като за същия период на миналата година те са възлизали на 74 млн. лева. Задлъжнялостта на фирмите остава висока - в размер на 210%, въпреки че има спад от 8% на обявените в несъстоятелност фирми, съобщи Милена Виденова, зам.-председател на АКАБ. 25 на сто от най-засегнатите фирми са тези от сектора на търговията, а строителните фирми и компаниите за недвижими имоти заемат 15 на сто от всички случаи на несъстоятелност. Основните причини според нея са големите дългове, лошото управление на ликвидността, както и по-малкото възможности за финансиране. Като добри сектори тя посочи тези от сферата на фармацевтичните компании, производството на машини и оборудване, социалните дейности, както и събиране, пречистване и доставка на води.


11% ръст на необслужените задължения на домакинствата

Асоциацията отчита 11% ръст на необслужваните задължения в домакинствата за първите шест месеца на годината. От януари до юни възложените на колекторските компании дългове са общо 1,111 млрд. лв., а за същия период на миналата година те са възлизали на 997 млн. лв., съобщи председателят на АКАБ Райна Миткова. За първите шест месеца на 2016 г. средно дължимите суми на домакинство възлизат на 1104 лева, което е с 42 на сто повече в сравнение с миналата година, когато средните задължения на домакинствата са били 775 лева. Въпреки това обаче броят на възложените случаи за първото полугодие на тази година намалява с близо 300 хиляди. До юни 2016 година те са били общо 1 милион, а за същия период на миналата година - 1,287 млн.
Лошите дългове на физическите лица, подадени на колекторските агенции, са нараснали почти три пъти за първото полугодие на 2016 г. и възлизат общо на 609 млн. лв. спрямо 221 млн. лв. за същия период на миналата година. Според Райна Миткова увеличението е следствие на активността на банките, които продават все по-често дълговете на клиентите си на колекторските компании. Според нея по този начин банките изчистват проблемните дългове от балансите си и ще могат да се фокусират върху отпускането на кредити.
 

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ