26 Юли 2021понеделник19:11 ч.

Българският нобелист

/ брой: 4

автор:Лозан Такев

visibility 971

Преди 110 години е учредeна Нобеловата награда. Тя и сега се дава за физика, за химия, за литература, за медицина и физиология. Дава се за ярки световни постижения... За ярко световно присъствие в наука и култура, за открития с трайно значение. Не зная българин да е нобелист.
През 1921 г. - преди 90 години, преводачът на "Кървава песен" е предложил Пенчо Славейков за Нобелова награда, но преждевременната му смърт е пречка българският писател да получи това най-голямо световно отличие и признание... Нобеловата награда не се дава посмъртно. Дава се на живи явления с уникални творби и открития... Е, как българин да има такава награда? Българинът приживе не става пророк в собствената си държава. Вижте само как бележим българските светила! Честваме Васил Левски в деня на обесването му на 19 февруари с поклон и много цветя... Честваме Ботев в деня на гибелта му... Честваме Вапцаров в деня на разстрела му в Гарнизонното стрелбище, което пак е стрелбище... Честваме смъртта, а не помним рождените им дати. За българина 18 юли, 6 януари, 7 декември нищо не значат...
Но ако все пак има основание за Нобелова награда и тя се дава приживе, има кой и за какво да я получи и у нас. Един български поет - Младен Исаев, беше казал: "По-добре жив, отколкото безсмъртен..."
А друг, който написа "Тихо мъртвият казал: "Не, комунист!", написа и друг стих: "Тихо живият каза: "Не съм комунист..." И зачеркна биографията си предсмъртно... Другият се казваше Веселин Андреев.
Ако искаме да успеем в световните престижни отличия и да запишем името си с нобелово предложение, в България призът трябва да се даде на предателя, на завистника, на ренегата... Те не умират. Те са винаги живи сред нас и ще понесат и достойно това световно отличие. За предателството само се огледайте в българския парламент, в българската политика, и няма защо да се търсят други примери... Имаме много силни, неоспорими поводи да получим най-после и ние Нобелова награда. Е, не за физика, химия, медицина, литература или за мир. За предателство, за завист, за ренегатство. Нов балкански и европейски принос в нобеловата история след 110 години!
Защото те не умират!


 

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ