30 Септември 2020сряда13:37 ч.

Европа

България вдигна жълт картон на Македония

За засилено медийно и икономическо присъствие в съседната държава се обединиха участниците в дискусия, организирана от българските евродепутати от левицата

/ брой: 144

автор:Павлета Давидова

visibility 580

Емоционална, но подплатена с реални факти и дълбоки познания беше дискусията, свързана с Македония вчера в София. Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира експертно изслушване на тема "Накъде върви Македония". Специалисти, учени и дипломати обсъдиха ситуацията в съседната страна и дадоха предложения за подобряване на взаимоотношенията между двете държави. Домакини на събитието бяха евродепутатите Евгени Кирилов, Кристиан Вигенин, Ивайло Калфин и Илияна Йотова. Водещият на кръглата маса Евгени Кирилов обоснова необходимостта от подобна дискусия със зачестилите обезпокояващи сигнали по темата.
България трябва да покаже на Македония жълт картон, емоционално възкликна акад. Георги Марков, който е директор на Института по история на БАН. Според него страната ни трябва да покаже на Македония, че няма да подкрепи влизането й в ЕС, ако не бъдат спазвани европейските стандарти на поведение, които изключват антибългаризма, проявяван от съседите. С историята не трябва да се прави политика, допълни той, отправяйки критики към македонските си колеги историци. Краденето на история е същото като да се краде територия, включи се и Любомир Иванов, президент на фондация "Манфред Вьорнер". Той бе категоричен, че България трябва да постави пред Македония 2 изрични условия, без чието изпълнение тя да не може да влезе в ЕС. Първото е свързано с корекция в учебниците по история, където хората, самоопределили се като българи да бъдат посочени като такива. Второто изискване е свързано с евентуална промяна в македонската конституция. Там няма българско малцинство, а са изброени редица много други, възмути се Иванов.
По-умерен бе проф. Андрей Пантев, който подчерта, че България трябва да се отнася по-толерантно към западната си съседка и да намали назидателния тон към нея. "Едва ли има някаква тиранична причина и полиция, която да спира хората там дори в дома си да заявят, че са българи, добави той. Трябва да потърсим и нашите грешки, да опитаме да разберем чувствата им и причините, довели до това положение", подчерта Пантев. Журналистът Коста Филипов обърна внимание на факта, че България няма почти никакво медийно присъствие в западната съседка. Той добави, че българското издание, което е имало там, вече не излиза. Нашите вестници, които са се продавали до преди време, пък са били три пъти по-скъпи от местните, няма кореспонденти дори на държавните ни медии, липсва и българска книжарница. Филипов бе огорчен, че в Македония не се е чула и европейската препоръка заедно да честваме общите празници, а само са се получили обвинения, че българите си измислят.
Връщайки се към футболната лексика от началото на дискусията, евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев обяви, че жълтият картон към Македония вече е вдигнат. "Никога в ЕП не е имало текстове, каквито вече има в доклада за напредъка на Македония. Това са най-премълчаваните текстове в Македония - параграф 10 и 39.", заяви той. Илчев припомни, че 39-и е под авторството на левия евродепутат Евгени Кирилов. Параграф 10 настоява македонските власти да прекратят натиска върху македонските граждани. Точката, предложена от Кирилов, препоръчва македонските учебници по история да бъдат формирани след консултации с екип от експерти. Кой знае, че Кирилов е автор на такъв текст, текст, който бе подкрепен от представители на всички партии в ЕП, възмути се Илчев от медийното затъмнение по темата не само в Македония, а и у нас. Според него експертите ще предотвратят некоректното представяне на историята и фактите.
"Трябва да се предпазваме от това да стоим умозрително и да казваме колко са лоши македонците. Отговорност на политиците в София и в Скопие е да покажат, че могат да направят нещо полезно за гражданите си. Преди години България бе предложила договор за добросъседство, може би тази тема също трябва да излезе напред", коментира Ивайло Калфин. Имаме интерес преговорите на ЕС с Македония да започнат, защото в рамките на преговорите по отделните глави ние имаме възможност да поставим целия кръг от въпроси, които обсъдихме, допълни и Кристиан Вигенин.
Бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов подчерта, че страната ни трябва да засили икономическите си позиции в Македония. Всички присъстващи подкрепиха тезата, че е необходимо изграждането на цялостна политика за медийното присъствие на страната в западната съседка. Те подчертаха, че трябва да се стимулира разпространението на български издания и телевизия, а държавата трябва да изгради ясна стратегия за взаимоотношенията си с Македония.
Зам.-председателят на парламента Георги Пирински, който също присъства на дискусията, пое ангажимент да предложи парламентарните комисии по европейски въпроси и външна политика да проведат заседание, на което да се обсъдят взаимоотношенията ни с Македония. Експертите може да представят обобщен вариант на тезите си, който да бъде разгледан в комисиите, анализира той.

 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 398

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 214

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 225

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 191

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ