02 Юли 2020четвъртък21:04 ч.

От писателя

Америка за американците...

/ брой: 82

автор:Константин Еленков

visibility 1512

Хората с деца в чужбина току прескочат границата да ги видят и понагледат. Па може някое да реши да се върне? Засега рядко. И ако дойде, започва да кълне и да пустосва - защо ме прецакахте? Нищо не се е променило в тая България!
Случи се така, че мои трима приятели се прошътаха до Америка, сиреч САЩ, да си видят деца и внуци. Да им имам Америката! Единият от тях, проф. Румен Скорчев, подгатваше, че може да остане при дъщерите си. Изкара пет-шест месеца и след като ми написа едно дълго и жално писмо, се върна.
Илия Божилов, артист от Пернишкия театър, съавтор за филмите за Майстора и Емануил Попдимитров, подготвя "гнездо" за внука, да го примами...в България. Митко Гигов, културтрегер от много висока класа (някои смятат, че има по-богата джаз-фонотека от Тома Спространов), трудно се отделя от Монтана - може би заради името?
Искаше му се да го скъсат на интервюто за виза, но не би. Стоя цял месец... На питането как са там, беше лаконичен - Америка е за американците; а на въпроса какво донесе, дори се учуди, че мога да му го задам : музика, естествено!  донесох музика! (По тоя повод се сетих за едно гостуване на Мишо Неделчев в Москва - напълни два куфара с книги и се прибра човекът доволен! Други си купиха евтини чаршафи и хайвер, а той книги и списания!)
Митко Гигов си беше донесъл...музика! и естествено много снимки...
Накрая заключава: американците си живеят по американски, ако имаше начин някой да им сдъвка яденето. А в същото време работят като луди. Работата им обаче - смислена. Садят, да речем, някакви цветя ли, дръвчета ли, и ги гледам как копаят дупките: с някаква лопатка, която е като щипка; с такива щипки-клещи, почти без усилие - щрак-трак, и дупката е готова...Е, такива тарикатлъци, колкото щеш. Улеснения до побъркване... И мащаби -  американски . Там нашите "билли" и "кауфланди" биха изглеждали като бакалии.
Абе, американците си живеят по американски. Или иначе казано - Америка е за американците...

 
 

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 124

Калифорния затваря ресторанти и кина

автор:Дума

visibility 83

Бащата на Борис Джонсън влезе в Гърция през България

автор:Дума

visibility 100

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1899

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 740

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 359

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 574

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ