29 Май 2020петък17:09 ч.

Ако имаш пари, учи, като нямаш - мучи!

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 1727

Велиана Христова

Министрите прочетоха исканията на Софийския университет, както дяволът чете евангелието. И в момента цинично прехвърлят отговорността за това, което са решили, на него и на вузовете като цяло. А са решили за пореден път да оттеглят държавата от ангажиментите й към висшето образование в България и да накарат народа да си плаща сам за обучението.
Много държавни висши училища отдавна настояват да им се разреши и платен прием на бакалаври - т.е. да приемат студенти срещу пълно заплащане на разходите за обучение. Логиката е проста - повече пари от студентите, по-високи заплати на преподавателите и възможности за модернизиране на материалната база. Това, че образованието у нас от 20 години не е приоритет, доведе до ненормално финансово осигуряване на вузовете. В началото на 1996 г. на държавните висши училища бе разрешено да приемат платени студенти, това бързо доведе до смесване на държавната собственост с частни плащания, до корупция и в крайна сметка - до просто купуване на дипломи. Качеството на места просто рухна. През 1999 г. законът премахна платеното обучение в държавните вузове. Сега искането то да се върне се оправдава единствено и само с кризата и - представете си, се представя за антикризисна мярка, която щяла да спаси вузовете, чиито субсидии се намаляват с 20 на сто. С толкова се свиват субсидиите за всички публични институции. Приоритетното опазване на науката и образованието от кризата, което в момента предприемат всички държави в ЕС, не е разбираемо за манталитета на това правителство. То опазва единствено силовите министерства.
Понеже при намалената субсидия, въпреки събираните държавни такси от студентите, вузовете не могат да покриват досегашните си разходи, те започнаха да искат платено обучение. Самият Софийски университет не е много склонен на такъв изход, защото платеното обучение е нож с две остриета. Още повече, че платени студенти ще се натъпчат в сециалности, които днес са атрактивни - като разни мениджмънти, право, хуманитаристика. А и напливът ще е там, където се учи по-лесно. А природните науки като физика, химия, биология, математика дори, за които има най-малко кандидати, пак няма да запълнят бройките, макар да са най-важни за икономиката на всяка страна.
Така или иначе обаче, идеята на вузовете е да им се разреши да приемат платени студенти над утвърдената от държавата бройка и до запълване на капацитета им за обучение, определен от агенцията за акредитация. Съвсем друго решават министрите - да спрат да финансират обучението на 10 на сто от сегашните държавни студенти и същата тази бройка да се замени със студенти, които си плащат от джоба - по 969 лв. в хуманитарните науки, през 1394 лв. за природните и 5689 лв. за медицина например. Така със същите субсидии ще се издържат по-малко държавни студенти, за да не се намали нормативът за издръжката на един студент. Това означава десетки хиляди студенти, които досега плащат една трета от тези суми като държавна такса, да вадят вече пълния размер на издръжката си. Сиреч да заплащат три пъти повече. Просто да се възхити човек на изобретателността на кабинета в устрема му към все по-голямо финансово убиване на семействата. Държавата не дава пари, измива си ръцете с вузовете, те би трябвало да са доволни, че ще получат три пъти повече пари от 10 на сто от студентите си.
И веднага - новият удар се вкарва в закона. Т.е. не е дори временен. Сега трябва да очакваме с антикризисни песни на уста министрите да накарат вузовете да прехвърлят 10 на сто от държавните си студенти към платен вариант - според успеха ли, според доходите ли, техен проблем. А ако Дянков продължи да срива приходите в бюджета, след още два месеца нови 10 на сто от студентите ли ще направят платени? Европа не познава подобна престъпна йезуитщина. Но пък - там отворени врати за нашите студенти, колкото искаш!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 47

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 100

Посолството на САЩ в Прищина съветва партиите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1319

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 409

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ