25 Септември 2020петък19:02 ч.

Ако имаш пари, учи, като нямаш - мучи!

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 1892

Велиана Христова

Министрите прочетоха исканията на Софийския университет, както дяволът чете евангелието. И в момента цинично прехвърлят отговорността за това, което са решили, на него и на вузовете като цяло. А са решили за пореден път да оттеглят държавата от ангажиментите й към висшето образование в България и да накарат народа да си плаща сам за обучението.
Много държавни висши училища отдавна настояват да им се разреши и платен прием на бакалаври - т.е. да приемат студенти срещу пълно заплащане на разходите за обучение. Логиката е проста - повече пари от студентите, по-високи заплати на преподавателите и възможности за модернизиране на материалната база. Това, че образованието у нас от 20 години не е приоритет, доведе до ненормално финансово осигуряване на вузовете. В началото на 1996 г. на държавните висши училища бе разрешено да приемат платени студенти, това бързо доведе до смесване на държавната собственост с частни плащания, до корупция и в крайна сметка - до просто купуване на дипломи. Качеството на места просто рухна. През 1999 г. законът премахна платеното обучение в държавните вузове. Сега искането то да се върне се оправдава единствено и само с кризата и - представете си, се представя за антикризисна мярка, която щяла да спаси вузовете, чиито субсидии се намаляват с 20 на сто. С толкова се свиват субсидиите за всички публични институции. Приоритетното опазване на науката и образованието от кризата, което в момента предприемат всички държави в ЕС, не е разбираемо за манталитета на това правителство. То опазва единствено силовите министерства.
Понеже при намалената субсидия, въпреки събираните държавни такси от студентите, вузовете не могат да покриват досегашните си разходи, те започнаха да искат платено обучение. Самият Софийски университет не е много склонен на такъв изход, защото платеното обучение е нож с две остриета. Още повече, че платени студенти ще се натъпчат в сециалности, които днес са атрактивни - като разни мениджмънти, право, хуманитаристика. А и напливът ще е там, където се учи по-лесно. А природните науки като физика, химия, биология, математика дори, за които има най-малко кандидати, пак няма да запълнят бройките, макар да са най-важни за икономиката на всяка страна.
Така или иначе обаче, идеята на вузовете е да им се разреши да приемат платени студенти над утвърдената от държавата бройка и до запълване на капацитета им за обучение, определен от агенцията за акредитация. Съвсем друго решават министрите - да спрат да финансират обучението на 10 на сто от сегашните държавни студенти и същата тази бройка да се замени със студенти, които си плащат от джоба - по 969 лв. в хуманитарните науки, през 1394 лв. за природните и 5689 лв. за медицина например. Така със същите субсидии ще се издържат по-малко държавни студенти, за да не се намали нормативът за издръжката на един студент. Това означава десетки хиляди студенти, които досега плащат една трета от тези суми като държавна такса, да вадят вече пълния размер на издръжката си. Сиреч да заплащат три пъти повече. Просто да се възхити човек на изобретателността на кабинета в устрема му към все по-голямо финансово убиване на семействата. Държавата не дава пари, измива си ръцете с вузовете, те би трябвало да са доволни, че ще получат три пъти повече пари от 10 на сто от студентите си.
И веднага - новият удар се вкарва в закона. Т.е. не е дори временен. Сега трябва да очакваме с антикризисни песни на уста министрите да накарат вузовете да прехвърлят 10 на сто от държавните си студенти към платен вариант - според успеха ли, според доходите ли, техен проблем. А ако Дянков продължи да срива приходите в бюджета, след още два месеца нови 10 на сто от студентите ли ще направят платени? Европа не познава подобна престъпна йезуитщина. Но пък - там отворени врати за нашите студенти, колкото искаш!

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ