16 Януари 2022неделя21:06 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 7

Минималната заплата да не се определя на национално ниво, а ежегодно да се договаря между социалните партньори и да има отделни възнаграждения по дейности и квалификация. За това настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Бизнесът иска още отпадане на минималния осигурителен доход. Според АИКБ, тези мерки са част от борбата с недекларираната заетост.

Предложенията на едрия капитал представи на форум по темата днес Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Според бизнеса, трябва да се сключва национално споразумение за механизъм за договаряне на минималната заплата. Механизмът  да включва договаряне на минимални заплати на ниво икономически дейности. След като бъдат договорени по всички браншове минималните заплати, за минимална заплата за страната да се определя най-ниската договорена стойност по икономическа дейност, която да важи за икономическите дейности, в които няма браншови и синдикални структури и няма подписан КТД, предлага АИКБ.  Така щяло да се активизира колективното трудово договаряне.

От АИКБ искат също да отпадне минималната пенсия, а размерът й да се определя единствено от осигурителния принос.

 За хората с пенсии под прага на бедността, социалното подпомагане трябва да допълва парите до линията на бедност, смятат от организацията.

На форума говори и социалният министър Гълъб Донев. Той коментира „явлението пари в плик“ и заяви, че то винаги е придизвиквало гняв у него. Заради високата социална цена, която плащаме всички, допълни той. По думите му тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права.

От АИКБ представиха и други предложения за ограничаване на недекларираната заетост. Едното от тях е предложение за въвеждане на по-краткосрочна заетост. Към момента еднодневен трудов договор може да се сключва само за 8 часа, а много често трудът е по-кратък в рамките на няколко часа за деня, се аргументират от АИКБ. Друго предложение е за споделено наемане на работници. В българското законодателство един работник може да сключи няколко трудови договора с няколко работодателя, липсва обаче възможност няколко работодателя да сключат един трудов договор с един работник, посочи Добрин Иванов, цитиран от Медиапул.

Представителите на синдикатите във форума възразиха срещу идеята за отпадане на минималните осигурителни доходи, а според тях по време на Covid пандемията е задължително минималната работна заплата да расте.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ