16 Декември 2018неделя23:00 ч.

Фламенко, джаз и фюжън на връх Перелик

Петър Славов води звездата Майк Морено за първи път в България

/ брой: 166

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 717

На 26 и 27 юли за осма поредна година на родопския връх Перелик, над Смолян, ще се проведе Перелик eко джаз фестивалът "The Sound fo Silence". Това е единственият по рода си фестивал в България на 2191 метра надморска височина, на втория по височина връх в Родопите, в напълно естествена среда, на сцената на Мечата къща. Той продължава традицията от минали години, но предлага нова форма и различна насоченост. Като събитие е част от националния културен календар и става все по-популярен. Оригиналният бит и култура на региона, вековната фолклорна и песенна традиция като продължение на орфическите традиции придават особена атмосфера на мястото. През изминалите години събитието, организирано от Перелик Инфраструктурна компания, се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от посолството на САЩ в България, Гьоте-институт, Италианския културен институт, Атлантическия клуб и др., научи ДУМА от Павлина Величкова, артистичен директор на проявата.

Петър Славов


Идеята на фестивала е през юли всяка година в сърцето на Родопите да се осъществява общуване не само с природата, но и между творци и публика. Инициаторите предлагат еко идеята като начин на живот, като отношение към природата и състояние на духовността. Изборът на джаза като водеща линия е провокиран от факта, че импровизацията е най-висшата форма на творческо вдъхновение и изпълнителско майсторство, дава свобода и простор на мисълта. Основната идея е за максимално сливане на артисти и публика с естествената природна среда и творчество, представящо полета на мисълта и красотата на звука в неподправената акустична среда на планината.
Тази година първата фестивална вечер е диджей найт на нашумелия диджей Браун шугър, популярен и като един от елитните ни музиканти, който свири с Белослава и редица от известните ни групи.
Във втората вечер от 20 ч. среща под върха си дават млади, талантливи музиканти и звезди от световните сцени, ще се преплитат етно, фламенко, румба, джаз и фюжън. В проекта на Никола Горялов студенти от Лятната музикална академия на НБУ, завършили майсторски класове при Милчо Левиев, Петър Славов, Аарън Голдбърг, ще пренесат традицията на родопските песни в единение с джаза и ще представят част от авторските си композиции. Атрактивната формация "ДелПадре" ще ни пренесе с китарите си под звездите в завладяващия ритъм на фламенкото, румбата и джаза.
Проблясъците на огньовете ще съпътстват инвенцията на триото на Петър Славов - басистът, който покори световните сцени с имена като Джо Ловано и Куинси Джоунс. По негова покана между световните си турнета за първи път в България пристига изключителният китарист Майк Морено, свирил със знаменити музиканти. Към триото на Петър Славов се присъединява и един от най-елитните ни барабанисти - Димитър Семов. Звездно трио под звездите на Перелик ще представи авторска музика - съвременен джаз с елементи на рок, както и музика на Бьорк, Орнет Колман и др.
Гости на фестивала са и музикантите от сръбската фюжън-джаз формация от Ниш - "Ейот", едно от нашумелите имена в европейската музика. С издадени дискове в САЩ и Германия, с участие в престижни фестивали, "Ейот" са музиканти, жадни за свеж звук, които смесват културата на джаза и изтънчеността на класическото пиано с елементи от фолклора на Източна Европа и леко загатване на електронен фюжън.
Като част от фестивалната програма на върха ще бъде представена изложбата на Ан дьо Колбер Христофоров, известна художничка, родена във Франция. Тя е от потомствена благородна фамилия, представител на френско-българско семейство в Париж. Неин съпруг е известният медик-гастроентеролог проф. Боян Христофоров, с когото живеят във Франция. През 1994-та Ан дьо Колбер приема българско гражданство. От 1986 г. Ан дьо Колбер има участие в множество колективни и самостоятелни изложби. Нейни картини са експонирани във Франция, България, Финландия, Того, Германия, Бразилия... Има престижни отличия.

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Стотици почетоха паметта на 18-те ястребинци

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 244

Сняг блокира страната

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

АФИС: За 11 години доверието в ЕС се е сринало с 20%

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 30

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 49

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 244