26 Март 2019вторник13:18 ч.

Климт - целунат от Бога и боготворящ жената

Светът преоткрива слънчевия символ на модернизма, роден преди 150 години

/ брой: 86

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2598

Обожавам "Целувката" на Густав Климт! Вярвам, че всеки, застанал пред нея в цялото й великолепие и слънчево излъчване в двореца "Белведере" във Виена, е бил разтърсен от огромната сила на спокойно-оптимистичното й внушение. Докато я съзерцавах дълго, подвластна на хипнотичното й въздействие, в съзнанието ми изплуваха два образа, създадени от Дончо Цончев в миниатюрата му "Един мъж и една жена": "Мъж като голям хляб и топъл кожух, жена като баница - тънка, дрипава и сладка". Точно такива са влюбените на Климт.
През 2012 г. целият свят празнува 150-годишнината от рождението на великия художник. А в родината му Австрия събитията преминават под наслова "Густав Климт и раждането на модернизма във Виена". Подготвени са осем изложби и разнообразни събития през цялата година. Първата експозиция е в двореца "Белведере" - "Густав Климт/Йозеф Хофман". Музеят и дворецът, в който се намира най-голямата в света колекция на Климт, дава възможност едновременно да се видят творби на двамата авангардни творци. Експозиции, разказващи живота и творчеството на Климт, са представени в Бургтеатър и Кунстхисторишес музеум, както и в Албертина, Леополд музеум (чийто фокус е върху пътешествията на Климт), Австрийския театрален музей, Кюнстлерхаус, Австрийския етнографски музей и Музея на град Виена, който притежава най-голямата колекция от рисунки на Климт - повече от 400 творби, съобщава сп. "Enjoy Vienna".
Самият Густав Климт е оставил твърде малко писмени сведения за вижданията си за изкуството и за творческите си методи. Не е водил дневник, а в бележките си "Коментари за несъществуващия автопортрет" признава: "Никога не съм рисувал автопортрети. Много по-малко ме занимава моята личност като обект на изобразяване, отколкото другите хора, преди всичко жените... У мен няма нищо особено. Аз съм художник, който рисува всеки ден от сутрин до вечер. Който иска да разбере повече за мен, просто трябва внимателно да разглежда картините ми."

Густав Климт е роден на 14 юли 1862 г. във виенското предградие Баумгартен в семейството на художника-гравьор на злато Ернст Климт. Густав е второто от седем деца - три момчета и четири момичета. Майката Анна Климт има желание, но не успява да се реализира като музикантка. По-голямата част от детството си Климт преживява в бедност, тъй като родителите му нямат постоянна работа. И тримата синове на Ернст Климт стават художници. Густав най-напред се учи от баща си, а през 1876 г. постъпва във Виенското художествено-занаятчийско училище при Австрийския музей на изкуствата и промишлеността. Следващата година в него влиза и брат му Ернст, който по-късно става гравьор. Густав учи там до 1883 г., като специализира архитектурна живопис. За разлика от много млади художници, Климт приема принципите на консервативното академично образование. От 1880 г. Густав, брат му Ернст и техният приятел Франц Мач изписват фреските в театрите в Райхенберг, Риека и Карлови Вари (градове от австро-унгарската провинция). През 1885 г. тримата работят по оформлението на виенския Бургтеатър и Художествено-историческия музей. През 1888 г. Климт получава от император Франц Йосиф "Златен кръст" за заслуги в изкуството. Става почетен член на Мюнхенския и Виенския университети.
Бащата и братът Ернст умират през 1892 г. и Густав поема изцяло финансовата отговорност за семейството. Това налага дълбок отпечатък и върху художествените му възгледи и скоро той развива собствен, силно индивидуален стил. В началото на 1890-те години художникът среща Емилие Фльоге, която, въпреки увлеченията му по други жени, остава негова спътница до края на живота му.
Климт става през 1897 г. един от основателите и президент на Виенския сецесион и сп. "Ver Sacrum" ("Свещена пролет"), издавано от групата, в която членува до 1908 г. Неин символ е Атина Палада - символ на правосъдието, мъдростта и изкуството. От началото на 1890-те години Климт ежегодно почива заедно със семейство Фльоге на езерото Атерзее, където създава много пейзажи. През 1894 г. известният художник получава поръчка за три картини за украса на тавана в главната сграда на Виенския университет. "Философия", "Медицина" и "Правосъдие" са завършени към 1900 г., но остро са критикувани заради тематиката, определяна като порнографска. По тази причина творбите никога не са поставени на мястото, за което са предназначени. Това е и последната обществена поръчка, която художникът приема. И трите работи по-късно са унищожени от СС през май 1945 г. Климт отново разбунва общественото мнение с картината "Голата истина" (1899). Специално за 14-ата изложба на сецесиона през 1902 г. художникът завършва фриза за Бетовен, който никога повече не е показван до 1986 г.
"Златният период" в творчеството на Климт е белязан от позитивната реакция на критиката и е най-успешният за художника. Названието произхожда от позлатата, използвана в много от работите му, от "Дворецът на Атина" (1898) и "Юдит" (1901) до най-известната от този период - "Целувката" (1907-1908). Златният фон и символиката, близка до византийската, насочват към мозайките на Венеция и Равена, които Климт вижда по време на пътешествието си из Италия. В същото време той се увлича по декоративното изкуство в стил ар нуво. Между 1907 и 1909 г. прави пет портрета на жени, облечени в кожи.
Климт води много обикновен живот, работи в дома си, посвещава времето си на живописта (включително на движението Сецесион) и семейството и не поддържа приятелски отношения с други художници. Достатъчно известен, за да получава много частни поръчки, той си избира само онези, които са му интересни. Както и Роден, Климт използва митологията и алегорията, за да завоалира своята дълбоко еротична природа, а много от неговите рисунки издават чисто сексуалния му интерес към жените. През 1911 г. картината на Климт "Живот и смърт" получава наградата на Световната изложба в Рим.
Анна Климт напуска този свят през 1915 г., а на 6 февруари 1918 г. синът й Густав умира във Виена от пневмония, предшествана от инсулт. Погребан е в гробището Хицинг в австрийската столица. Много негови картини остават недовършени.

Ценови рекорд

 Картина на Густав Климт, открадната от нацистите и по-късно върната на семейството на собственичката от еврейски произход, през ноември 2011 г. бе продадена за впечатляващата сума от 40.4 млн. долара на търг в "Сотбис" в Ню Йорк. Платното "Лицлберг на Атерзее" с размери 1.10 м на 1.10 м е нарисувано през 1915 г.

   Изключителната физическа прилика на Джон Малкович с именития виенски художник се оказва решаваща за избора на холивудската звезда за ролята на Климт в едноименния филм на Раул Руиз

Снимка БГНЕС

Пътуващият музей в Колон, Германия, организира парад на живи модели, върху които художници рисуват. Така "Целувката" на Климт украси голото тяло на млада жена. Но едва ли геният би имал нещо против...
Музеят на град Виена организира изложба на предмети, вдъхновени от творбите на най-известния представител на Виенския сецесион. На 16 май ще бъде открита "Климт. Изложбата", където ще бъдат показани 400 картини и рисунки на Климт, а като контраст - и някои от най-безвкусните сувенири, посветени на гения. Сред тях са мотор, кутии за бисквити, кукли Барби и чаши, украсени с популярни мотиви на Климт. По този начин музеят иска да покаже тънката и понякога незабележима граница между добрата реклама и кича
 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58