21 Ноември 2018сряда00:49 ч.

Скандал за въздуха в София на първата сесия на СОС

Според Фандъкова столицата била с по-добри показатели от Брюксел и Милано

/ брой: 179

автор:Деси Велева

visibility 490

Темата за чистотата на въздуха разбуни духовете на първата сесия за този политически сезон на Столичния общински съвет. До скандал се стигна, след като лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, каза че въздухът в София е пет пъти по-мръсен, въпреки че в периода 2009-2016 г. са инвестирани 600 млн. лева в тази сфера. Изявлението му бе посрещнато от съветници от ГЕРБ с подвиквания като "Това са глупости". Бурната реакция на управляващите продължи въпреки напомнянето на Паргов за констатациите в доклада на Европейската сметна палата от началото на седмицата. Според тях София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици. Отбелязва се и, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения.
На изказването на Калоян Паргов кметът Йорданка Фандъкова отговори, че хората не бива да бъдат манипулирани с лъжи. Тя го нарече специалист по пиар и му пожела успех в сферата. След това кметицата се опита да обори критиките и от самия европейски доклад.
"Ако трябва да се сравняват 6-те града в доклада, между които Брюксел, Краков, Милано и Щутгарт, се вижда, че София не само има най-ниските стойности, но градът ни е постигнал и изискванията на европейските директиви", коментира Фандъкова. Като пример за борба със замърсяването на въздуха с битово отопление тя за пореден път спомена подарените на 30 домакинства печки с екопелети. Освен това администрацията имала 100 мерки за борба със замърсяването на въздуха.

БСП остава конструктивна опозиция

Групата на БСП в Столичния общински съвет ще продължи да бъде конструктивна опозиция и няма да изневери на линията си на поведение, заяви в декларация от името на колегите си Калоян Паргов. Пред последната година от мандата на този съвет социалистите ще търсят алтернативни предложения в полза на столичани. Сред проблеми на града за решаване са паркирането, трафика, подръжката на кварталите, по улиците на които все още стои асфалт от социализма, коментира Паргов. Според него във фокуса на работата през този сезон ще са "Топлофикация" и "Софийска вода".


Общинският съветник от БСП Николай Николов предостави подписка с над 1000 имена на кмета Фандъкова. Тя е събрана от живеещите около пл. "Македония" и бул. "Христо Ботев" по повод незаконните услуги, предлагани от хамалите в района и проблемите с проституиращи травестити

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226