24 Март 2019неделя18:38 ч.

Фест

10 години "Звездите на Камчия"

Всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развивани

/ брой: 139

автор:Боян Бойчев

visibility 941

Специалното празнично издание на Фестивала за детско творчество "Звездите на "Камчия", с което бе отбелязана 10-та годишнина от създаването на едноименното детско движение, се състоя в киноконцертната зала на детския лагер "Черноморски" в СОК "Камчия". На сцената се представиха над 60 талантливи деца в конкурсната и извънконкурсна програма, а хората, дали сърце и труд за развитието на движението през годините, получиха заслужени благодарности.
Изключително силна беше конкурсната програма в юбилейното издание. Безспорен любимец на журито и публиката стана детският духов оркестър от гр. Златица -  "Маршируващите звезди", с ръководител Тодор Цачев. Талантливите музиканти и мажоретки изправиха залата на крака с изпълненията си на "Операция България", "Ода на радостта" от Бетовен, рок парче и маршът, създаден в чест на Балканските войни "Прощание славянки".
"Вълшебник на Камчия" стана Нона Кутева от групата на Руския културно-информационен център за изпълнението на стихотворението "Модерна рокля" от С. Михалков. За най-добър музикант бе обявен Максим Катранов за красивата музика, изсвирена на пиано. Даря Зайкина от групата "Полиглот" на "Мосгортур" бе отличена със златен медал за композицията на английски език "Времето изтича бързо". "Звезден глас на Камчия" стана Даниела Иванова от Долен чифлик за изпълнението си на "Евкалиптова гора". С отличие приключи фестивалът и за най-голямата руска онлайн школа "Фоксфорд", участници от която изпяха акапелно песента "Кон". Златният медал за "Вълшебен танц на "Камчия" естествено отиде при 25-те момичета от група "Тодес" на "Мосгортур".
На сцената видяхме изпълнения на пиано и на китара. Публиката дълго аплодира дайчовото хоро и гайдата на Борислав Лазаров, който по-късно бе определен от журито за победител в номинацията "Вълшебен музикант на "Камчия". Впечатляващи бяха хип-хоп танците, акробатическите и гимнастическите изпълнения, българските народни хора, ирландските танци и руския казачок. В номинацията "Вълшебен танц на "Камчия" бяха дадени две първи места - на Дария Штейн от германския център "Исток" за нейната "Спортна полка" и на Алиса Камардина за танца "Небето над Лондон". "Чародей на Камчия" стана Анита Пхакадзе с изпълнението на стихотворение и инструментален съпровод на китара.
Участниците в лагерните смени в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" показаха, че за детските таланти няма измерения и граници. 33 прекрасни изпълнения бяха показани през повече от 600 гости на "Камчия" в конкурсната програма на фестивала за детско творчество "Звездите на Камчия", 15 бяха номерата в извънсъстезателната програма.
Юбилейният концерт на "Звездите на Камчия" се проведе по време на едноименната детска творческа смяна, която обединява таланта на малки и големи. Детското движение е базирано на философията, че всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развивани. 
За своите първи 10 години Фестивалът има над 120 издания. Повече от 9000 участници от над 70 страни са показали талантите си пред 100-хилядна публика. Изключителна оценка за международното, културното и хуманитарното значение на фестивала е фактът, че вече трета поредна година Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО предоставя патронаж на събитието. Създател и вдъхновител на детското движение "Звездите на "Камчия" е председателят на Фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова, а учредители са Фондация "Устойчиво развитие за България", СОК "Камчия" ЕАД, съюзи и организации от София, Варна и Аврен.


(Снимки СОК "Камчия")
 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56