14 Декември 2018петък20:18 ч.

Борисов командва кметове веднага да асфалтират след пороя

Ремонтите в наводнените врачански общини ще стават бързо и без търгове, а кабинетът ще им връща парите

/ брой: 133

автор:Ростислава Иванова

visibility 370

Премиерът Бойко Борисов разпореди вчера на кметовете на наводнени общини в нарушение на закона веднага да наемат фирми и да асфалтират разбитите улици, а после правителството ще им възстанови разходите. Премиерът направи изявлението си пред телевизионните камери в началото на редовното заседание на Министерския съвет. Повод за поредната пиар акция бяха пороите във врачанските общини Мизия, Хайредин и Борован, където пострадаха много къщи. Борисов нареди на регионалния министър Николай Нанков и на вътрешния Валентин Радев веднага да посетят Мизия и Дупница, за да възложат на кметовете ремонтите. Припомняме, че пороите в Дупница бяха преди две седмици.
"Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия и Дупница улиците, където живеят хората в градовете и селата, където мина наводнението и ги показват по телевизиите. Веднага кметовете да възложат да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Но не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минат комисии, второ, трето... Веднага да възложат и да приведат в ред", заповяда премиерът на министрите. Нанков пък изтъкна, че още завчера е направил организация с Областното пътно управление, а министерството на Ивайло Московски също оказало съдействие, "макар и логистично". "Над 20 машини, леки и тежки, за почистване на калта и тинята на засегнатите улици", докладва Нанков на Борисов.
Малко по-късно пред журналисти вътрешният министър опита да разясни указанията на Борисов. Радев каза, че изпълнил нареждането на премиера и възложил на служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" да обходят разрушените от наводнението улици в Мизия и други засегнати райони и да докладват за състоянието им, за да може бързо да се помогне за възстановяването им. Подобни действия бил предприел и Нанков. Радев помоли всички, ангажирани с тези дейности, за обективност при определянето на обектите, които се нуждаят от спешен ремонт, и напомни, че разходите ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Той обаче призна, че от 70-те млн. лв. във фонда били останали около 30 млн. "Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо", каза вътрешният министър и обясни досегашната тромава процедура за обезщетение при бедствия: "Има комисии, минават, областният управител ги назначава, те отиват, правят оглед, описват нещата, дават ги в Комисията по възстановяване и подпомагане и ние изплащаме средствата там, където сме решили, че е най-наложително".

 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243