24 Април 2019сряда08:07 ч.

Борисов командва кметове веднага да асфалтират след пороя

Ремонтите в наводнените врачански общини ще стават бързо и без търгове, а кабинетът ще им връща парите

/ брой: 133

автор:Ростислава Иванова

visibility 572

Премиерът Бойко Борисов разпореди вчера на кметовете на наводнени общини в нарушение на закона веднага да наемат фирми и да асфалтират разбитите улици, а после правителството ще им възстанови разходите. Премиерът направи изявлението си пред телевизионните камери в началото на редовното заседание на Министерския съвет. Повод за поредната пиар акция бяха пороите във врачанските общини Мизия, Хайредин и Борован, където пострадаха много къщи. Борисов нареди на регионалния министър Николай Нанков и на вътрешния Валентин Радев веднага да посетят Мизия и Дупница, за да възложат на кметовете ремонтите. Припомняме, че пороите в Дупница бяха преди две седмици.
"Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия и Дупница улиците, където живеят хората в градовете и селата, където мина наводнението и ги показват по телевизиите. Веднага кметовете да възложат да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Но не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минат комисии, второ, трето... Веднага да възложат и да приведат в ред", заповяда премиерът на министрите. Нанков пък изтъкна, че още завчера е направил организация с Областното пътно управление, а министерството на Ивайло Московски също оказало съдействие, "макар и логистично". "Над 20 машини, леки и тежки, за почистване на калта и тинята на засегнатите улици", докладва Нанков на Борисов.
Малко по-късно пред журналисти вътрешният министър опита да разясни указанията на Борисов. Радев каза, че изпълнил нареждането на премиера и възложил на служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" да обходят разрушените от наводнението улици в Мизия и други засегнати райони и да докладват за състоянието им, за да може бързо да се помогне за възстановяването им. Подобни действия бил предприел и Нанков. Радев помоли всички, ангажирани с тези дейности, за обективност при определянето на обектите, които се нуждаят от спешен ремонт, и напомни, че разходите ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Той обаче призна, че от 70-те млн. лв. във фонда били останали около 30 млн. "Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо", каза вътрешният министър и обясни досегашната тромава процедура за обезщетение при бедствия: "Има комисии, минават, областният управител ги назначава, те отиват, правят оглед, описват нещата, дават ги в Комисията по възстановяване и подпомагане и ние изплащаме средствата там, където сме решили, че е най-наложително".

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ