18 Март 2019понеделник16:34 ч.

И Бог да слезе...

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 942

Изборът на управител на НЗОК е на път да се превърне в ежелятно упражнение. Но не това е тревожното, а фактът, че вече само управляващите предлагат и то само по един кандидат в "състезанията" за осигурителните институции НЗОК и НОИ. И още по-тревожното е, че в системата на здравеопазването проблемите стават повече, задълбочават се, а решения просто няма или някому не е изгодно да ги търси.
Тревожно е и друго, че колкото и управители на касата да бъдат сменени, нещата не биха потръгнали. Защото по закон управителят няма кой знае какви права. Няма право на глас дори в надзора. Той е просто човек, запознат с проблемите в системата, на чиито извити ръце депутатите слагат белезници и го бутат през парадния вход на ул. "Кричим" 1 да се оправя. Да се оправя със затягаща се от МФ и МЗ примка около шията. Затова не е чудно, че мераклиите да седнат в това шефско кресло, от което стърчат доста ръждясали пирони, драстично намаляват. С всяка измината година те придобиват образа на жертвен агнец около сбърканата финансова политика на управляващите. Самата каса е просто един изпълнител на бюджет, и както често напоследък е наричана - отдел към МФ и МЗ.
Навярно преди лятната отпуска на парламента НЗОК ще има нов управител. Експерт, за когото никой не казва лоша дума, защото от години е познат в здравния мениджмънт и резултатите от действията му са видими. Мнозина обаче се питат: "Това ли ще бъде поредният бушон?" Защото вече хората свикнаха някой друг да плаща за грешките на управляващите от ГЕРБ.
Едно е ясно, нещата в касата няма да се подредят, докато не бъде въведен истински, професионален контрол, а не просто административни рестрикции със счетоводителски фокуси. В противен случай и Господ да седне на шефското кресло на "Кричим" 1, нещата няма да се оправят. А единствените потърпевши ще бъдат пациентите.

 

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52