23 Март 2019събота21:49 ч.

Актуално

Христо от Търговище:

Докога мутри ще ни водят надолу

Уж всичко е наред в държавата, а на терминалите навалицата не стихва

/ брой: 102

автор:Лозан Такев

visibility 877

Едно видео от Норвегия обхожда социалните мрежи. Негов автор е 25-годишен наш сънародник от Търговище, който пита премиера какво ще направи, за да го върне в родината. Христо е прям и лаконичен, показва ни норвежкия си квартал, тихите спокойни улици, хубавата си лека кола (естествено "Мерцедес") и е категоричен, че поне засега няма как да се състои завръщането му в България, колкото и да се пише патриот.
Премиерът "Боко Тиквата" - извинете, определението е на автора на видеото - трети мандат управлява страната, прави се на мъжкар пред европейските началници, прави се на водещ за Западните Балкани, целува се с когото му падне ... Нека си се целува. Но дали сте видели някъде такива целувки и прегръдки? Както и да е. Това да е кусурът!
Та, Христо от Търговище, със завършено средно образование, пита докога мутри ще водят страната ни надолу, докога нашенци ще работят с дипломата си за висше образование за 2 лв. на час, а в Норвегия ще им дават 32 лв. за същото време и същата работа. Подобни питания за дъното имаше преди време и едно послушно момче на име Антон Тодоров, но сега е острието на ГЕРБ и показва отличните оценки на Борисов от Банкя. След катарзиса си Тодоров ходи с досиета и папки по телевизии и пред микрофони, за да хули всички останали. Даже говори за необикновената любов на премиера към книгите... Стоян Михайловски беше посъветвал да се пазим най-вече от хора, които са прочели само една книга през живота си.
Как да се върне българинът в отечеството си при подобна картина, при такава въпиюща несправедливост? Как да остави уюта на норвежките квартали, спокойствието, сигурността? Нищо, че не са част от ЕС и са им малко далечни евроатлантическите ценности. Как да се впусне отново в българската авантюра? Където все едно и също се твори. Протестираме срещу бомбардировките на НАТО в Белград, а преди това сме дали небето и въздушните коридори за това. Борисов се среща с Порошенко, за да хули Русия, а после отива в Москва, за да търси подкрепа за АЕЦ "Белене"!? Подкрепяме санкции срещу Русия, а се удряме в гърдите и продължаваме да тръбим: "Никога против Русия!" Какво балканско двуличие, каква неблагодарност!
Идат нови избори за евродепутати, за местна власт. И отново ще хукнат да ни убеждават колко сме стабилни в Европа и на Балканите, колко правилна е посоката на управляващите, колко добро европредседателство сме направили. А на терминалите, странно защо, навалицата не намалява. Кога и как ще се завръщат тези хора - има ли кой да предскаже? Има ли кой да обещае? Поне сега, преди изборите. Дали ще трябва да забравим видеото на Христо Желев от Търговище, пардон, от Норвегия?

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56