21 Ноември 2018сряда04:49 ч.

И земята - на тезгяха

/ брой: 91

автор:Мая Йовановска

visibility 507

През 2013 г. и от парламентарната група на "Атака" се обявиха за продължаване на съществуващия по това време мораториум върху продажбата на земеделски земи на чужденци. Да се сдобият със земеделска земя чужди граждани на практика и тогава имаха възможност по косвен начин. Вносител на проекта за удължаване на мораториума беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи през 2014 г. бяха въведени изисквания за срок на уседналост към чужденците и чуждите фирми, които могат да купуват земеделска земя, така че все пак някакви ограничения за безконтролното придобиване на нови има. По-късно заради ограничението в българския закон Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.
През миналата седмица под етикета "да докараме чуждите инвеститори" министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че подопечното му ведомство ще внесе промени, които на практика ще отслабят ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да изгубят нивите, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок. Идеята чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестициите си, може обаче да бъде приложена, само ако те купуват общински или държавни земи. Това няма как да се случи при сделки с частни лица. Т.е. слагаме земята си  безконтролно на тезгяха.
Интересно е каква метаморфозата претърпяха възгледите на националистите по въпроса, защото Караниколов е квота на "Атака". Очакваме позицията на Волен Сидеров в парламента, когато предложението бъде внесено за гласуване. Иначе е повече от ясно, че Краниколов работи за ГЕРБ. Впрочем, навремето, когато Сидеров депозира в НС искане за отмяна на мораториума, то бе подкрепено и от депутатите на ГЕРБ. Затова ще е любопитно да видим и отношението на хората на Борисов към темата за българската земя, чиито реакции са силно зависими първо от постоянно променящото се мнение на Боса, и второ - от риска да им се спретнат нови протести...
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226