26 Март 2019вторник19:20 ч.

И земята - на тезгяха

/ брой: 91

автор:Мая Йовановска

visibility 624

През 2013 г. и от парламентарната група на "Атака" се обявиха за продължаване на съществуващия по това време мораториум върху продажбата на земеделски земи на чужденци. Да се сдобият със земеделска земя чужди граждани на практика и тогава имаха възможност по косвен начин. Вносител на проекта за удължаване на мораториума беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров. С промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи през 2014 г. бяха въведени изисквания за срок на уседналост към чужденците и чуждите фирми, които могат да купуват земеделска земя, така че все пак някакви ограничения за безконтролното придобиване на нови има. По-късно заради ограничението в българския закон Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.
През миналата седмица под етикета "да докараме чуждите инвеститори" министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че подопечното му ведомство ще внесе промени, които на практика ще отслабят ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да изгубят нивите, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок. Идеята чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестициите си, може обаче да бъде приложена, само ако те купуват общински или държавни земи. Това няма как да се случи при сделки с частни лица. Т.е. слагаме земята си  безконтролно на тезгяха.
Интересно е каква метаморфозата претърпяха възгледите на националистите по въпроса, защото Караниколов е квота на "Атака". Очакваме позицията на Волен Сидеров в парламента, когато предложението бъде внесено за гласуване. Иначе е повече от ясно, че Краниколов работи за ГЕРБ. Впрочем, навремето, когато Сидеров депозира в НС искане за отмяна на мораториума, то бе подкрепено и от депутатите на ГЕРБ. Затова ще е любопитно да видим и отношението на хората на Борисов към темата за българската земя, чиито реакции са силно зависими първо от постоянно променящото се мнение на Боса, и второ - от риска да им се спретнат нови протести...
 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58