21 Ноември 2018сряда00:47 ч.

Поредният шум

/ брой: 82

автор:Мая Йовановска

visibility 540

Когато "големите началници" от Европа дадат тон за песен, властта у нас започва да припява и се изживява барабар Петко с мъжете. Една от тези песни бе подета преди няколко години, след като страните от Вишеградската четворка вдигнаха люта пушилка в Брюксел заради двойния стандарт при храните, който едни и същи производители предлагат в различните страни на ЕС. Като част от огромната армия потребители, прецакани от нелоялните практики, и през ум не би ми минало да омаловажавам тази тема. Но дали наистина поведението на властта наша е продиктувано от грижа за здравето и джоба на българите?
Под шапката на европредседателството вчера висши представителите на държавата у нас се "съешиха" с европейски висши чиновници, за да "поставят проблема на масата". От няколко дни нашите подгряват с резултати от ново изследване. Лиляна Павлова брои ядките в шоколада, които в "нашия", оказва се, са с шест по-малко и т.н. "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", откри вчера премиерът Бойко Борисов. Въобще, вдига се голям шум, особено от нашите, което вероятно потребителите ще приветстват. А дали нещо реално ще произтече от всичко, ако "началниците" не намерят воля да въведат реални санкции?
На родна почва цялата тая работа е като да виждаш сламката в чуждото око, но не и гредата в своето. Информирани ли са потребителите какво има в българското сирене, кашкавал, масло, салам, сладки изделия... Трябваше да се огласят изследвания на неправителствената "Активни потребители", за разберем за палмовото масло, Е-тата и всякакви други "подобрители" в храните. Тези дни агроминистърът Румен Порожанов ни информира, че към министерството ще бъде сформирано специализирано звено, което ще проверява производителите. Близо 7 г. след създаването на БАБХ се сетихте да проверявате! А защо ново звено извън агенцията, след като там за това получават заплати?! Всичко изглежда като поредната лъжа, докарване за пред "големите началници" и най-лошото - за пред потребителите.
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226