25 Март 2019понеделник14:52 ч.

Опозицията в Турция се обединява за изборите

Институционалните трикове на Ердоган тя ще парира с контрахватки

/ брой: 79

автор:Зорница Илиева

visibility 710

След като извънредните избори в Турция бяха обявени за 24 юни, редица западни наблюдатели определиха като причина за избора на такава ранна дата желанието да се попречи на опозицията в страната да се обедини в единен фронт срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
Оказва се обаче, че опозицията е имала едно на ум и е предвиждала подобни ходове на президента Реджеп Ердоган. Вече е обявено създаването на коалиция за тези парламентарно-президентски избори между Народно-републиканската партия (НРП) с лидер Калъчдароолу, която е основната опозиционна сила, и новосформираната "Добра партия", оглавявана от известната активистка Мерал Акшенер. Съгласно турската избирателна система в изборите могат да участват само партии, които имат 20 депутати или могат да съберат 100 000 подписа на поддръжници, но във всички вилаети на Турция. А това е трудно постижимо в краткия  срок до изборите. Решението е

15 депутати от НРП да преминат към "Добрата партия".

Намерен е начин "Добрата партия" да участва в изборите, тъй като тя вече има 5 депутати и с преминалите към нея от НРП, изискването за 20 депутати е изпълнено. Още повече, че според слухове в Анкара още 5 депутати ще напуснат крайната националистическа партия на Девлет Бахчели (съюзник на Ердоган), за да се присъединят към напусналата преди тях Мерал Акшенер.
На дневен ред в момента са обсъжданията на листите за кандидат-депутати от страна на всички политически партии в Турция. Опозиционната НРП, според анализатора Ахмет Хакан, разглежда аргументите за избор на 3-ма кандидат-президенти от името на коалицията НРП и "Добрата партия". Те са на Илхан Кесиджен, Мерал Акшенер и Мухарен Индже. За Илхан Кесиджен може да се каже, че разбира от икономика, член е на НРП, има връзки в дясното пространство, сполучливо говори на т.нар. народен език, с което предизвиква определени симпатии. За Мерал Акшенер няма съмнение, че миналото й на юлкюджу /краен националист/  и неумолим привърженик на Ататюрк е сериозно предимство. Още повече, че опитът й на вътрешен министър я поставя в позиция да може успешно да се противопостави на Ердоган. Доказала е, че има идеи и може да ги отстоява. Възможно е да привлече гласовете на членовете и привържениците на НРП. А Мухарем Индже е известен като добър организатор със сериозен капацитет за лансиране на популистки идеи, има качества на полемист, влиятелен е в Черноморския регион и сред  кюрдите, защото се противопостави на свалянето на имунитета на депутатите им в Меджлиса, което позволи на властта да вкара в затвора лидерите на прокюрдската ДПН. Видно е, че дебатите в обявената коалиция няма да са лесни и наистина е любопитно какъв избор ще направят. И дали този избор ще затрудни Ердоган? Но, както казва Мерал Акшенер, който го е страх, да не ходи в гората. За нея "този ход на Калъчдароолу да обяви коалиция с "Добрата партия" ще заеме своето място в демократичната история на Турция". Това мнение се споделя и от други анализатори, които окачествяват същия този ход като

"историческо събитие в нашата демокрация".

В същото врече в редиците на управляващите от ПСР има безпокойство относно кандидатурите за депутати. Предстои да се вземе решение относно онези 20 депутати, които вече имат три мандата в Междлиса, а съгласно новите правила няма да имат право на нов мандат. А това са влиятелни членове на ПСР. Разбира се, че Ердоган ще има главна роля при реденето на листите, защото той е и президент, и лидер на партията, но не може да се крие наличието на съпротива сред настоящите депутати. Част от тях са определени за "американофили", а при сложните напоследък отношения Турция-САЩ никой не може да каже как ще се развиват процесите в самата ПСР. Само преди ден Ердоган заяви, че "с нашите пари не можем да купим оръжие от САЩ, но те предоставят оръжие на коалиционни сили, което показва откъде идва заплахата за нас - от стратегически съюзници". Това не пречи в следващ момент той да "обърне отново палачинката" и да направи ходове, които ще се харесат във Вашингтон.
Каквото и да се каже за предсрочните избори в Турция, все ще е интересно. Защото страната е не само наша съседка и съюзничка по линия на НАТО, но и играч с влияние.
 

Кемал Калъчдароолу

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57