20 Ноември 2018вторник01:07 ч.

Опозицията в Турция се обединява за изборите

Институционалните трикове на Ердоган тя ще парира с контрахватки

/ брой: 79

автор:Зорница Илиева

visibility 417

След като извънредните избори в Турция бяха обявени за 24 юни, редица западни наблюдатели определиха като причина за избора на такава ранна дата желанието да се попречи на опозицията в страната да се обедини в единен фронт срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
Оказва се обаче, че опозицията е имала едно на ум и е предвиждала подобни ходове на президента Реджеп Ердоган. Вече е обявено създаването на коалиция за тези парламентарно-президентски избори между Народно-републиканската партия (НРП) с лидер Калъчдароолу, която е основната опозиционна сила, и новосформираната "Добра партия", оглавявана от известната активистка Мерал Акшенер. Съгласно турската избирателна система в изборите могат да участват само партии, които имат 20 депутати или могат да съберат 100 000 подписа на поддръжници, но във всички вилаети на Турция. А това е трудно постижимо в краткия  срок до изборите. Решението е

15 депутати от НРП да преминат към "Добрата партия".

Намерен е начин "Добрата партия" да участва в изборите, тъй като тя вече има 5 депутати и с преминалите към нея от НРП, изискването за 20 депутати е изпълнено. Още повече, че според слухове в Анкара още 5 депутати ще напуснат крайната националистическа партия на Девлет Бахчели (съюзник на Ердоган), за да се присъединят към напусналата преди тях Мерал Акшенер.
На дневен ред в момента са обсъжданията на листите за кандидат-депутати от страна на всички политически партии в Турция. Опозиционната НРП, според анализатора Ахмет Хакан, разглежда аргументите за избор на 3-ма кандидат-президенти от името на коалицията НРП и "Добрата партия". Те са на Илхан Кесиджен, Мерал Акшенер и Мухарен Индже. За Илхан Кесиджен може да се каже, че разбира от икономика, член е на НРП, има връзки в дясното пространство, сполучливо говори на т.нар. народен език, с което предизвиква определени симпатии. За Мерал Акшенер няма съмнение, че миналото й на юлкюджу /краен националист/  и неумолим привърженик на Ататюрк е сериозно предимство. Още повече, че опитът й на вътрешен министър я поставя в позиция да може успешно да се противопостави на Ердоган. Доказала е, че има идеи и може да ги отстоява. Възможно е да привлече гласовете на членовете и привържениците на НРП. А Мухарем Индже е известен като добър организатор със сериозен капацитет за лансиране на популистки идеи, има качества на полемист, влиятелен е в Черноморския регион и сред  кюрдите, защото се противопостави на свалянето на имунитета на депутатите им в Меджлиса, което позволи на властта да вкара в затвора лидерите на прокюрдската ДПН. Видно е, че дебатите в обявената коалиция няма да са лесни и наистина е любопитно какъв избор ще направят. И дали този избор ще затрудни Ердоган? Но, както казва Мерал Акшенер, който го е страх, да не ходи в гората. За нея "този ход на Калъчдароолу да обяви коалиция с "Добрата партия" ще заеме своето място в демократичната история на Турция". Това мнение се споделя и от други анализатори, които окачествяват същия този ход като

"историческо събитие в нашата демокрация".

В същото врече в редиците на управляващите от ПСР има безпокойство относно кандидатурите за депутати. Предстои да се вземе решение относно онези 20 депутати, които вече имат три мандата в Междлиса, а съгласно новите правила няма да имат право на нов мандат. А това са влиятелни членове на ПСР. Разбира се, че Ердоган ще има главна роля при реденето на листите, защото той е и президент, и лидер на партията, но не може да се крие наличието на съпротива сред настоящите депутати. Част от тях са определени за "американофили", а при сложните напоследък отношения Турция-САЩ никой не може да каже как ще се развиват процесите в самата ПСР. Само преди ден Ердоган заяви, че "с нашите пари не можем да купим оръжие от САЩ, но те предоставят оръжие на коалиционни сили, което показва откъде идва заплахата за нас - от стратегически съюзници". Това не пречи в следващ момент той да "обърне отново палачинката" и да направи ходове, които ще се харесат във Вашингтон.
Каквото и да се каже за предсрочните избори в Турция, все ще е интересно. Защото страната е не само наша съседка и съюзничка по линия на НАТО, но и играч с влияние.
 

Кемал Калъчдароолу

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224