25 Март 2019понеделник04:44 ч.

От профани - за профани

/ брой: 74

автор:Георги Георгиев

visibility 1069

Журналистката от Си Ен Ен Арва Деймън поднася към носа си розова детска раничка, на момиченце, преживяло "химическата атака", която й подава мъж с европеидно лице: "Да, определено мирише на нещо остро", казва тя. После камерата показва леген с пране, започват разговори със забулени жени за това как са напускали град Дума, виждаме и две близначки, едната от които ту сваля, ту слага на лицето си медицинска маска. Сцената, разиграна в ефира на Си Ен Ен на 15 април, както и целият репортаж от бежанския лагер са призвани да ни убедят, че виждаме свидетелства на "химическата атака" на Асад.
Да, определено мирише на нещо остро, Арва, но това не е миризмата на бойни отровни вещества. Ако ги подушиш и докоснеш с пръсти, най-вероятно повече няма да снимаш нищо за Си Ен Ен.
От една страна, Арва Деймън е пълен профан - тя говори глупости със сериозно лице, напълно безкритично приема това, което й се обяснява. Да ти дават вещи на лица, уж попаднали в зоната на химическо поражение, да ги миришеш и да ги докосваш не е най-умното нещо на света. Освен ако, разбира се, не знаеш, че е напълно безопасно, защото си малка, но важна част от много по-голям театрален спектакъл, завършил със зрелищни фойерверки за стотици милиони долари.
От друга страна, Арва с нищо не е по-лоша от мнозина пред телевизорите. Те също дълбоко безкритично, по същия профански начин, консумират глупостите, които им се сервират, без особено да роптаят. Кой знае, може би тези зрители имат основание. Защото може да роптаеш, когато те лъжат истински журналисти. Но когато вместо обективен репортаж ти поднасят телевизионен театър, а актьорът е в ролята на журналист, тогава може само да имаш претенции към качеството на изпълнението. Това само по себе си не е проблем, проблемът е, че Си Ен Ен не е театрална трупа и Арва Деймън не е актриса. Те не са просто част от пошъл спектакъл. Те са съучастници в бедата, която се задава.

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57