16 Януари 2019сряда17:31 ч.

Спука се балонът

/ брой: 39

автор:Юри Михалков

visibility 950

Раздухваният от премиера ни и ГЕРБ посреднически балон между ЕС и Турция е на път да се спука. На неформалната си среща в Брюксел Европейският съвет вдигна жълт картон на варненската среща между Брюксел и Анкара. Полякът Доналд Туск изненадващо обяви, че заради провокациите на Турция в Средиземно и Егейско море ръководеният от него съвет ще умува дали изобщо да заминава за помирителния диалог в морската ни столица, планиран иначе за 26 март.
Нека не звучи злорадо, но стана това, което мнозина подозирахме - подобно посредничество не е лъжица за нашата уста. Стана ясно, че премиерът ни просто се е изсилил с такава мисия. Трябвало е да знае това, което мнозина надушвахме - Ердоганова Турция не заслужава някой да се нагърбва с помирителна за нея роля. Плюс че е рисково. За да посредничиш, трябва да влезеш в кожата на спорещите страни. Ще влезе ли сега България под кожата на Ердоган, за да обясни на Европейския съвет, че причините за турските провокации срещу Кипър и Гърция сигурно си имат някакво основание?
Варненската идея мязаше на чиста проба пропаганден балон и по друга причина. Властите ни постоянно тръбяха, че Турция спира мигрантската вълна към ЕС, затова било важно България да ги накара да си стиснат ръцете. Турция обаче спира мигрантите, дори ескалирайки кавгата с Европа. Прави го не заради друго, а защото ЕС си плаща за мигрантите. Така и ще бъде, дори отношенията да се влошат още повече. Варненският балон се спука и защото защото бе надут с псевдо доводи.
Срещата в Брюксел бе свикана, за да се умува за бюджета на ЕС след "Брекзит" за следващия 7-годишен период 2020-2026 г. Чуждестранните медии цитираха какво смятат един или друг участник. Те обаче не цитираха ротационния председател на ЕС. Едва ли Борисов е мълчал - очевидно не е казал нещо запомнящо се, примерно за очертаващото се орязване на кохезионните фондове или на аграрните пари, които са важни за страната ни.
И друго: премиерът ни се бие в гърдите, че е станал неформалният лидер на Западните Балкани. Но в края на споменатия период Сърбия и Черна гора трябва да влязат в ЕС. Не прочетохме в съобщенията премиерът ни да е тропнал по масата с искането парите за тях да не се пипат, както и тези за Македония, която се очаква да дръпне в преговорния процес. Това ли е лидерска позиция?   

Тереза Мей под обстрел от чужди и свои

автор:Дума

visibility 31

Памук поникна на Луната

автор:Дума

visibility 182

Крах за Мей, неизвестност за Лондон

автор:Дума

visibility 192

КАК КОПРИВЩИЦА СТАНА ГРАД-МУЗЕЙ

автор:Петра Ташева

visibility 218

/ брой: 10

Има ли шанс да излезем от батака в земеделието

автор:Въто Христов

visibility 305

/ брой: 10

Софийската централна баня заСПА в музея

автор:Деси Велева

visibility 157

/ брой: 10