14 Декември 2018петък10:58 ч.

Прокуратура и МВР събирали организационни данни за БСП

Уволнението на социалист, служител в Комисията за конфликт на интереси в Шумен, станало повод за проверки

/ брой: 28

автор:Юлия Кулинска

visibility 709

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пита главния прокурор Сотир Цацаров дали прокуратурата изпълнява политически поръчки. На брифинг в НС тя го призова да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен. "На какво основание е разпоредила на икономическата полиция в града да води разследване и да изисква от Общопартийната контролна комисия на БСП информация кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията в периода 1 февруари - 31 декември 2017 г. Искат се и копие от протокол от делегатско събрание, на което е взето решение да бъде заменен делегат на Общинския съвет, както и копие от присъствалите", обясни Нинова и показа документите на медиите. Тя попита вътрешния министър Валентин Радев откога сeкторът за противодействие на икономическа престъпност се занимава не с корупция, а с това кой е член на БСП. Нинова уточни, че не очаква от министъра сериозна реакция, защото е политическо лице и изпълнява политически поръчки на партията, която го е излъчила.
Лидерът на БСП цитира доклад на Международния валутен фонд, че сме на първо място по сива икономика. "Вместо икономическата полиция да се занимава с това, прави цяло разследване кои са членове на БСП и кой е участвал в партийни форуми. Подобно нещо не е имало в правораздаването и се минават всякакви граници", смята Нинова. "Последните години се упражнява натиск и репресии над граждани, изнудване и натиск над малкия и среден бизнес, над инакомислещи. Ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина. Уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници", коментира тя.
Повод за възмущението на социалистите е уволнен държавен служител от Комисията за конфликт на интереси, който е загубил работата си заради членството си в БСП. "Не се спират дотук. Образуват проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията", посочи Нинова. Тя отказа да назове име, за да не му създава повече проблеми. "Нашият ръководен орган е Националният съвет, а този човек не е бил негов член. Заобикаляйки и нарушавайки закона, започва ровене в партията в Шумен и в София. Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са", изтъкна лидерът на БСП.
"Всеки човек, който бъде подложен на репресии, независимо от коя партия е, всяка малка или средна фирма, на които се случи това, ще имат нашата защита с всички законови български и европейски средства. Защото това е борба и за свобода на слово, за различно мнение, за демокрация и плурализъм", категорична бе Нинова.Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политическия опонент, с репресии и натиск върху граждани, независимо от коя политическа сила са, заявиха социалистите
снимка Емилия Костадинова


Цацаров обеща да провери казуса

Сотир Цацаров заяви, че ще провери Шуменската прокуратура, когато Корнелия Нинова поиска мониторинга по надлежния ред и му представи съответните документи. "Доколкото разбирам на първо четене, колегите са проверявали сигнал за документно престъпление. Едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова", опита да оправдае подчинените си главният прокурор.
По-рано вътрешният министър също опита да оправдае служителите си. Минути след брифинга на Корнелия Нинова Валентин Радев даде спешна пресконференция, уж за да обяснява за акцията в Ихтиман.
Радев заяви, че до ситуацията се стигнало, след като "един член на БСП или техен активист е написал сигнал до прокуратурата срещу друг техен член или активист". "В сигнала пише: "Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го - ако е така, значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК. Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена. Проверяваме верен ли е сигналът, това сме направили", оправда се МВР министърът.

 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243