17 Януари 2019четвъртък10:13 ч.

Булевард: Срещи

Веселин Долмов-Арсен:

Усмивките на хората ме правят щастлив

За да си успешен, добре е да изпъкваш с нещо различно, убеден е талантливият илюзионист

/ брой: 28

автор:Альона Нейкова

visibility 821

Веселин Долмов, познат с артистичния псевдоним Арсен, е един от най-талантливите млади български илюзионисти. Роден е на 9 февруари 1988 г. във Варна и завършва 7-о СОУ "Найден Геров". Първите му срещи с магичното изкуство са, когато е едва на 5-6 години, а причината е, че вижда по телевизията спектакъл на Астор, Ирко и Орфи. По-късно измайсторява сам нужния реквизит за фокуси и гордо показва триковете, които е научил. През 2007 г. се отказва от футбола поради контузия. Започва работа на кораб, където аниматор забелязва артистичността му и го прави свой помощник. Бързо се превръща в любимец на публиката и на колегите си. Записва се на курсове по актьорско майсторство и паралелно с това изучава фокуси и манипулации от книги и интернет. Запознава се с Корли - един от най-известните български манипулатори, и взема няколко професионални урока. Получава покана от Астор за работа в неговия ресторант, като известният илюзионист му предрича голям успех на сцената. Участва в "България търси талант" и става популярен, достигайки четвъртфиналите в предаването. В "Разсмей Слави" се класира на финалния етап на шоуто. Изявява се на фестивали в Гърция, Сърбия, Словения, Македония, Румъния, Германия и печели редица престижни награди.


- Каква е историята на псевдонима ви, Веселине? Защо точно Арсен?
- Историята започва в миналото, когато бях увлечен по графитите. Всеки художник има подпис, който се нарича таг. Използвах таг Аrch, след което го промених на Arce, но не след дълго реших да е Arse. Когато вече бях тръгнал по пътя на магичното изкуство и се чудех какъв псевдоним да използвам, се двоумях между Аурелио и Ернесто. Впоследствие гледах филма "Арсен Люпен". Главният герой изглеждаше като фокусник и не съм се замислял изобщо, реших да използвам името му. Баща ми каза, че "Ар" е първата и последната буква от името на Астор, а "сен" е първата сричка от името на великият Сенко, което беше изненадващо за мен.
- Често артистите от вашия жанр са наричани фокусници, илюзионисти, манипулатори... Как вие самият се определяте?
- Най-правилно е да ни наричат магьосници, тъй като се занимаваме с магично изкуство, а жанровете са комична магия, ментализъм, ескапизъм, илюзии, манипулации, фокуси, микро магия. Така че аз се определям като магьосник, понеже обичам всички жанрове.
- Какви качества е необходимо да притежава добрият магьосник?
- Трябва да бъде артистичен, сръчен и креативен, но най-важното е да го прави с любов към изкуството. Отдаден ли е един човек на нещо, успехът му е неизбежен. Бих допълнил и нещо друго - за да си успешен, добре е да изпъкваш с нещо различно.
- Кои трикове са ваша визитна картичка?
- Изненадите с фокуси. Обичам да съм непринуден и импровизирам почти винаги и по всяко време, когато усетя, че имам вдъхновение - просто действа, където и да се намирам. Нямам трик, който да демонстрирам непрекъснато, но имам няколко любими като появяване на карти от устата, огън ефекти и дори изчезване на гълъби.
- Скъпо занимание ли е илюзионното изкуство?
- Да, дори много скъпо. Има секрети, които струват милиони долари. Едно време артистите са си продавали апартаментите, за да си купят фокуси, с които да работят.
- Има ли универсална рецепта как се става добър фокусник?
- Ако човек не вярва в това, което прави, и не прави това, в което вярва, не може да говорим за рецепти. Преди всичко е нужно човек да вярва и да се концентрира. Останалото идва от само себе си.
- Случвало ли се е някой да успее да разкрие трика ви, още докато го правите? Да се сети как се случват нещата и да разкаже на другите за това?
- Да, но съм предприемал незабавни действия, с които им показвам съвсем друга манипулация, и съм се спасявал. За всеки проблем има най-малко 5 изхода - японска поговорка, която винаги ми идва на ума, когато имам какъвто и да било проблем.
- Как реагирате, когато ви молят да разкажете как правите фокусите си? Предлагали ли са ви пари за това?
- Реагирам с чувство за хумор. Обикновено питам: "Можете ли да пазите тайна?" Отговарят ми: "Да!". А аз им казвам: "Аз също!" (усмихва се). Пари не са ми предлагали.
- Как се отнасяте към разкриването на някои фокуси на известни имена в бранша пред публика? Има дори телевизионни предавания, посветени на тайните на магията...
- Разкриването на фокуси е добро решение с цел привличане на последователи. Самият аз съм се запалил от това, но когато разкриват прекалено много, не ми допада. Доста хора го правят с цел да станат известни, а други за пари - това не одобрявам.
- Съществува ли наистина магия според вас или всичко е плод на бързи ръце, подходящ реквизит и умение да се манипулират хората?
- Разбира се, че всичко е изкуство да изманипулираш зрителите и да ги потопиш в свят, където забравят за проблемите си и сивото всекидневие. Няма нищо по-хубаво от това да раздаваш спомени на публиката. Когато съм причината за усмивките на хората, това ме кара да се чувствам щастлив, да обичам професията си... Точно тази любов бих нарекъл магия.
- Кой от триковете си никога не бихте повторили?
- Фокусите, които правя, когато импровизирам, няма как да се повторят, защото са само веднъж в живота. Моментът, в който усетя, че мога да експериментирам, и направя нещо много силно въздействащо, го оставям като спомен както за хората, така и за мен. И дори да искам да го повторя, знам, че никога няма да мога. Трудно е да го опиша с думи. Това е като във футбола - някои голове са уникални и никога не могат да бъдат направени отново. Картините също. Аз правя нещо подобно. (усмихва се)
- Наричали ли са ви мошеник или измамник?
- Да, но това не ми е пречка да спечеля доверие и дори да получа уважение. Забелязал съм, че българите и сърбите най-често се шегуват с това.
- Фокусниците правят ли трикове един на друг?
- Разбира се, дори се надлъгват като на майтап. Не може да знаем всичко. Винаги има нещо, което да научим от колегите. Обменяме си идеи и се обогатяваме по този начин.
- Използвате ли уменията си в реалния живот, прилагате ли магия на близките си?
- Много често. Предотвратявал съм обир на улица в Хонконг. Хващал съм много хора, докато ме лъжат, дори гаджетата ми. Понякога просто съм се шегувал, че имам истински способности на телепат. Най-често забавлявам децата, те са ми слабост.
- Напоследък някои илюзионисти експериментират с модерни технологии. Например Дейвид Блейн прави фокуси със снимки на смартфони. Какво мислите за възможностите на техниката и дали в плановете ви влиза усвояването на подобни трикове?
- Магията напредва много в това отношение. Технологията е на път да създаде уникални методи и ефекти. Наскоро гледах нещо, което ме изуми. Бих казал, че ще го усвоя и аз, но засега не съм си го поставил за цел.
- Имате ли си любим номер, който бихте могли да правите всеки ден, без да ви омръзне?
- Почти всеки номер ми допада, каквото и да попадне в ръката ми, го манипулирам, всеки ден си играя с монети и карти.
- Коя е най-добрата публика - мъже, жени, деца или може би хора от определени националности?
- Най-добрата публика е тази, която ни уважава и ни се възхищава. Когато хората ценят нашето изкуство, лесно се разбира. Бил съм в над 25 страни по света. Руснаците са уникални. Веднъж ми падна кърпичката на земята и беше гаф, а те пляскаха така силно, че ми дадоха невероятен заряд, с който продължих и се справих успешно. Китайците и останалите азиатци също имат много голям интерес. Децата естествено са най-силно привлечени от илюзионното изкуство.
- Колко дълго подготвяте триковете си?
- Подготовката е много важна и трудна част. За номер от световна класа е нужно да се подготви както самото изпълнение, което отнема много часове работа, така и актьорската игра, подходящи костюм и музика. Лично за мен акомпаниментът е 30% от номера. Музиката въздейства на хората, когато е в синхрон с всичко останало.
- Как се настройвате за изявите си? Имате ли някакви ритуали?
- Важно е да се концентрирам. Изключвам телефона и си преговарям мислено всичко. Точно преди да изляза, си казвам православна молитва. Слава на Бога, не съм посягал към алкохол, преди да се кача на сцена. Има много колеги, които го правят, но на мен не ми допада.
- Какво не знаят за вас хората, а бихте искали да научат?
- Не обичам да показвам фокуси, когато не съм в компания и някой ме помоли за това. Не искам да отказвам, за да не ги обидя, но много по-добре би било да имат търпение. И тогава, когато усетя момента да им покажа нещо, което бих направил с желание и определено като качество би било много по-добро от това, когато ме карат насила (усмихва се).
- Как виждате бъдещето на илюзионния жанр?
- Повече с фокуси отблизо, отколкото на сцена. Сцената не е нещо лесно и в последно време забелязвам, че все повече се отказват от нея. Наблягат на фокуси с карти отблизо и дори стана модерно да се жонглира с тях.
- Какво да очаква публиката от вас?
- Всичко! Бих искал да работя във всички жанрове на магията и да създам спектакли, посветени на ментализъм, илюзии и др. Имам идея и за скрита камера с фокуси. Това винаги съм искал да го разработя. Отскоро правя нови видеа с номера по улиците и заведения, а малко по-напред във времето ще снимаме и с известни личности. Първи фестивал на магията организирам във Варна и се надявам да осъществя тази мечта. Засега мога да кажа само, че съм се фокусирал изцяло върху проектите си и възнамерявам да продължавам със същият заряд. Благодаря ви за това интервю!Повече информация можете да откриете в официалната страница на Веселин Долмов-Арсен: https://www.facebook.com/duoArsen/

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11