11 Декември 2018вторник07:59 ч.

ГЕРБ бавят законопроект на левицата против домашното насилие

/ брой: 27

автор:Юлия Кулинска

visibility 414

"Бурно се говори в защита на Истанбулската конвенция. Явно социалният пол е от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазват жертвите от домашно насилие". Това заяви вчера зам.-председателят на ПГ "БСП за България Драгомир Стойнев при обсъждането на седмичния дневен ред на парламента. Той припомни, че за пореден път законопроекти, които касаят дневния ред на обществото, се бавят и не се внасят за дебати в пленарната зала.
Стойнев остро възрази срещу начина на работа на правната комисия, чийто председател отлага обсъждането на законопроекта на БСП срещу домашното насилие. "Внесли сме документа на 18 януари. В него настояваме за промени в Наказателния кодекс, съгласно които умишленото причиняване на средна телесна повреда отива в престъпления от общ характер. Това ще даде по-голяма закрила на жертвите на домашно насилие", обясни Стойнев и гласува против дневния ред, в който документът липсва.
Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ предложението на БСП било "някакъв въпрос от една норма" и нямало да помогне на жертвите. "Няма да стане така лековато. Просто няма да стане прилагането на Истанбулската конвенция с една норма", настоя той.
Валери Жаблянов от БСП се обърна към парламентарния шеф Цвета Караянчева и я предупреди, че не би следвало дори в процедурни изявления да се допуска отделните органи и комисии на НС да бъдат замесвани като средство за разрешаване на спорове между депутати.
За трети път БСП поиска отстраняването от пленарната зала на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Във връзка с решение на КС, и без да упражнявам фиксация в никого, а с вяра в правотата на магистратите ви призовавам да отстраните от залата гражданина вече в това му качество, призова Караянчева социалистът Иван Ченчев. Парламентарната шефка обаче смята, че решението на КС не засяга сегашния статут на Добрев. "Към момента в НС няма валидна оставка на народния представител, по която парламентът да се произнесе. Нямам основание да отстраня г-н Добрев. Той е пълноправен народен представител", отсече тя.
В опит да се защити, Делян Добрев обвини БСП в недоволство срещу постигнатото от Бойко Борисов споразумение за реформи в енергетиката. Колегите отляво, като видят червена вратовръзка, и тя не се носи от техен колега, реагират като бик на червено, допълни Добрев, който се беше спретнал с ален аксесоар.

 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240