17 Декември 2018понеделник17:40 ч.

Поскъпването на петрола ще повлече цените на горивата

Търговците настоявали ССБ да изработи борсов индекс на горивата

/ брой: 5

автор:Ася Гардели

visibility 832

Възможно е повишение на цените на горивата през следващите месеци, ако се запази тенденцията за поскъпване на цената на петрола. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Поскъпването на петрола през миналата година е около 16 на сто. През юни миналата година тя е била около 45 щатски долара за барел, а през декември е достигнала 67 долара. Това е тенденция към непрекъснато повишаване на цената на петрола и ако се задълбочи, ще очакваме и поскъпване на горивата - на бензина, на дизела, прогнозира Симов.
Миналата година в ССБ е имало много запитвания от търговци на горива, които настояват да се изработи борсов индекс на цените на гривата и да се формира средна базисна борсова цена.  Търговията с горива и нефтопродуктите са присъствали най-силно в търговията на ССБ с дял от 97% от общия оборот на борсата през миналата година.
Оборотът на ССБ се е увеличил 4 пъти през 2017 г., в сравнение с 2016 г. - от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки са нараснали внушително до 704 броя спрямо предходната година, като от тях 694 са от сектор "Нехранителни стоки". Увеличението се дължи на съживяването на някои отрасли и на активността на търговците, обясни още Васил Симов. През миналата година има спад от над 50 на сто на сделките със зърно, които са били едва 7 на брой. Но производството на пшеница е над потреблението и запасите за 2017 - 2018 г. са рекордни. Затова няма причина цената на пшеницата у нас да расте, категоричен бе Симов.
През миналата година цените на пшеницата бяха стабилни - около 180 долара за тон, имаше рекордно производство в добива, заяви другият изпълнителен директор на ССБ, Антонина Белопитова. В момента увеличението е минимално, от около 5%. Нашите конкуренти в износа са Русия и Украйна. При тях също нямаше големи разлики на цените - около 190 - 200 долара за тон. В България годината завърши с цени от около 300 лева за тон. Агресивен е износът на пшеница и ще продължи да бъде такъв, защото в Русия има рекорден добив на пшеница и е на първо място в света по този показател, а САЩ са вече на трето място, коментираха експертите. Цената на царевицата също стабилизира цената си - около 160 - 170 долара за тон на международния пазар, появи се търсене и на био царевица през изминалото лято, появиха се и продавачи от България. Така през октомври бе сключена сделка на цена 469,40 лева за тон био царевица, обясни още Антонина Белопитова.
"Отказано ни е да участваме в търговията с ток, за съжаление, въпреки че 15-20 години каним енергийната борса да станат наши партньори. Българската борса за търговия с електроенергия не ми прилича на борса, защото тя е и държавна", заяви Симов. Според него у нас няма либерализиран пазар на този отрасъл. Търговията с ток не минава през стоковата борса може би защото сме прекалено публични, прозрачни и коректни, допълни той.
 

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244