23 Април 2019вторник06:09 ч.

Поскъпването на петрола ще повлече цените на горивата

Търговците настоявали ССБ да изработи борсов индекс на горивата

/ брой: 5

автор:Ася Гардели

visibility 1114

Възможно е повишение на цените на горивата през следващите месеци, ако се запази тенденцията за поскъпване на цената на петрола. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Поскъпването на петрола през миналата година е около 16 на сто. През юни миналата година тя е била около 45 щатски долара за барел, а през декември е достигнала 67 долара. Това е тенденция към непрекъснато повишаване на цената на петрола и ако се задълбочи, ще очакваме и поскъпване на горивата - на бензина, на дизела, прогнозира Симов.
Миналата година в ССБ е имало много запитвания от търговци на горива, които настояват да се изработи борсов индекс на цените на гривата и да се формира средна базисна борсова цена.  Търговията с горива и нефтопродуктите са присъствали най-силно в търговията на ССБ с дял от 97% от общия оборот на борсата през миналата година.
Оборотът на ССБ се е увеличил 4 пъти през 2017 г., в сравнение с 2016 г. - от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки са нараснали внушително до 704 броя спрямо предходната година, като от тях 694 са от сектор "Нехранителни стоки". Увеличението се дължи на съживяването на някои отрасли и на активността на търговците, обясни още Васил Симов. През миналата година има спад от над 50 на сто на сделките със зърно, които са били едва 7 на брой. Но производството на пшеница е над потреблението и запасите за 2017 - 2018 г. са рекордни. Затова няма причина цената на пшеницата у нас да расте, категоричен бе Симов.
През миналата година цените на пшеницата бяха стабилни - около 180 долара за тон, имаше рекордно производство в добива, заяви другият изпълнителен директор на ССБ, Антонина Белопитова. В момента увеличението е минимално, от около 5%. Нашите конкуренти в износа са Русия и Украйна. При тях също нямаше големи разлики на цените - около 190 - 200 долара за тон. В България годината завърши с цени от около 300 лева за тон. Агресивен е износът на пшеница и ще продължи да бъде такъв, защото в Русия има рекорден добив на пшеница и е на първо място в света по този показател, а САЩ са вече на трето място, коментираха експертите. Цената на царевицата също стабилизира цената си - около 160 - 170 долара за тон на международния пазар, появи се търсене и на био царевица през изминалото лято, появиха се и продавачи от България. Така през октомври бе сключена сделка на цена 469,40 лева за тон био царевица, обясни още Антонина Белопитова.
"Отказано ни е да участваме в търговията с ток, за съжаление, въпреки че 15-20 години каним енергийната борса да станат наши партньори. Българската борса за търговия с електроенергия не ми прилича на борса, защото тя е и държавна", заяви Симов. Според него у нас няма либерализиран пазар на този отрасъл. Търговията с ток не минава през стоковата борса може би защото сме прекалено публични, прозрачни и коректни, допълни той.
 

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 78

Пенчо Милков: Не сме просто рутер за сигнали

автор:Павлета Давидова

visibility 76

/ брой: 78

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 78

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 78

Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 78

Умни машини за гласуване - честни избори

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 78

Двойният аршин на правосъдието

visibility 91

/ брой: 78

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 92

/ брой: 78

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ