11 Декември 2018вторник12:16 ч.

БСП предлага нов модел на здравеопазване

Внасяме предложение държавните и общинските болници да не бъдат вече търговски дружества, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 241

автор:Юлия Кулинска

visibility 1884

БСП предлага нов модел на здравеопазване. Това съобщи вчера лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг в НС.  "През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо политическо и обществено съгласие. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало.  Това не е продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие", призова Нинова.
От БСП предлагат две групи действия. Едните краткотрайни и веднага, и другите с дългосрочен ефект, подчерта тя. "В сряда внесохме предложение в деловодството на парламента за забрана за лицензиране на нови болници. Днес депозираме законопроект държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Настояваме и за ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор", обяви Нинова.
Трайните и последователни неща, които предлагаме, са да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, настоя лидерът на БСП. Нинова е категорична, че това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който ще направи така, че всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване, уточни тя. Социалистите си поставят амбициозния срок до  края на март да се опитат да постигнат национален разговор с резултат за нов модел и той да бъде включен в бюджета за 2019 г.Социалистите си поставят срок до края на март да  постигнат национален разговор за нов модел в здравеопазването
снимка Емилия КОСТАДИНОВАСоциалистите искат криминализиране на реекспорта на лекарства

БСП внася в понеделник или вторник идната седмица предложения за промени в Наказателния кодекс, които ще водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства, които липсват на нашия пазар. Подкрепяме предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за това, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че след извънредна среща при премиера Бойко Борисов миналата събота от МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Нелегалният износ на лекарства бе погнат и от главния прокурор Сотир Цацаров в сътрудничество с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев. Фармацевтичната индустрия също поиска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия на лекарства.

ДПС и ОП харесаха идеята, ГЕРБ съзряха опит за политическа употреба

Категорично сме съгласни, че трябва да има консенсус, и то надпартиен, за това по какъв модел да се развива здравеопазването оттук нататък, заяви пред журналисти в НС  шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС. Той призна, че много от лечебните заведения в България имат дългове. Това означава, че ако трябва да се регистрират по друг закон, трябва да минат през фалит, защото някой трябва да плати тези задължения, подчерта д-р Адемов. Той уточни, че ако това стане, трябва да има промяна в Конституцията. Имаше предложение в Закона за бюджета на НЗОК тези пари да бъдат платени от държавата, но НС не прие тази идея, припомни д-р Адемов. Според него надпартийният консенсус е този, който трябва да реши въпросите и управляващите са тези, които да кажат как това може да се случи. Той подкрепи идеята за криминализиране на реекспорта на лекарства. 
От ГЕРБ естествено разкритикуваха предложението на БСП за мораториум върху частните болници и го нарекоха противоконституционно. Според д-р Даниела Дариткова идеите на левицата са опит за политическа употреба на процесите в здравеопазването. В казаното от Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни, коментира Калин Поповски от "Обединени патриоти". Той изрази съгласие, че реекспортът на лекарства трябва да бъде класифициран като престъпление. Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата правят тежки злоупотреби, подчерта той. От "Воля" пък настояха за премахване на монопола на Здравната каса.

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240