15 Декември 2018събота19:17 ч.

ГЕРБ опитаха по всякакъв начин да спрат изслушването

/ брой: 240

автор:Юлия Кулинска

visibility 345

С процедурни хватки ГЕРБ се опитаха да спрат изслушването на шефа на Бюрото за контрол за СРС Бойко Рашков. В началото на пленарното заседание НС гласува предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ първа точка в дневния ред да е обсъждане на доклада на бюрото за 2016 г. Той обаче пренебрегна искането на БСП Рашков да бъде изслушан подслушвани ли са политици, журналисти и магистрати, тъй като в залата не присъствали 4 от членовете на комисията за контрол на СРС. От БСП настояха в залата да дойдат главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Кирилов се съгласи и предложи точката да стане трета, защото било необходимо време те да пристигнат в НС. Мнозинството го подкрепи. От БСП заподозряха, че това се прави с цел парламентарният ден да свърши, докато се стигне до точката. Социалистите предложиха работното време на НС да бъде удължено до гласуването на доклада и на изслушването. Мнозинството обаче го отхвърли. 
Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че грубо нарушават правилника на НС, който има силата на закон по решение №9 на КС. "Там се казва, че предложението на опозицията, направено в първа сряда на месеца, задължително става точка първа в дневния ред. "Чухме безумни аргументи от Данаил Кирилов за отсъствие на депутати от комисията. Законът за вас вече е формално основание, което може да бъде погазвано по всякакъв начин, за да се скрие истината", възмути се лидерът на БСП. Тя припомни, че точката е била отложена миналата седмица с обещание от ГЕРБ сега да влезе в дневния ред. "Показахте с гласуването си, че не искате удължаване на дневния ред до приключване на точката. Това е доказателство, че не искате тя да се гледа. От какво ви е страх? От истината? Ще я скриете на цената на нарушаване на закона, на цената на отлагане на темата? Няма да я скриете. Тя рано или късно ще лъсне. С процедурни хватки и грубо погазване на правова държава и демократични правила за пореден път ГЕРБ искат да се скрият от истината, защото ги е страх от това, което ще чуят от трибуната", изригна Нинова.
След нейното изказване точката беше върната като първа. Мнозинството обаче отказа изслушването на Бойко Рашков да е при закрити врати. След 30-минутна почивка парламентът премина към дебати по точката.
Въпросите, които социалистите зададоха на Рашков, получиха непълни отговори. "Има ли в тази зала ключови политици, които са нерегламентирано подслушвани? Има ли председатели на парламентарни групи, които са нерегламентирано подслушвани? Корнелия Нинова подслушвана ли е?", попита Антон Кутев. Славчо Велков зададе въпрос: "Има ли неправомерно прилагане на СРС спрямо политици и магистрати? Унищожават ли се веществени доказателства?". Александър Симов настоя за отговор подслушвани ли са журналисти. Или имаме бум на престъпленията сред политици, журналисти и магистрати, или имаме тенденция отново за контролиране на тези среди?", обърна се към Рашков Иван Иванов. 
 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243