15 Декември 2018събота19:17 ч.

БСП предлага думата "инвалиди" да се замени с "лица" в 9 закона

Крум Зарков и Михаил Христов смятат, че това е положителна стъпка към социалното приобщаване и реализацията им като пълноправни граждани

/ брой: 230

автор:Юлия Кулинска

visibility 272

Думата "инвалиди" в 9 закона да се замени с "лица", предлагат зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков и народният представител от левицата параолимпиецът Михаил Христов. Те внесоха в деловодството на парламента вчера проект за изменение на Закона за държавните такси. "Самото понятие "инвалид" носи негативен заряд. Етимологията на думата означава невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен. Хората с увреждания не са невалидни и затова предлагаме определението да бъде заличено от законодателството и да бъде заменено с "лице с увреждане", мотивираха се депутатите. Това налага промяна в девет закона - за висшето образование, за здравното осигуряване, за жп транспорта, за защита на животните, за лова и опазване на дивеча, за ветеринарномедицинската дейност, за движение по пътищата и за устройството и застрояването на Столичната община.
Депутатите уточняват, че изменението няма да реши много от проблемите и трудностите, пред които са изправени хората с увреждания у нас. С приемането на законопроекта обаче обществото би направило положителна стъпка към социалното им приобщаване и тяхната реализация като пълноправни граждани, уточняват Зарков и Христов. Те припомнят, че в сферата на социалните политики и труда хората се категоризират като работещи и неработещи, като основен критерий е физическата работоспособност на отделния човек. "В нашето законодателство лицата се делят на работоспособни и неработоспособни. Подобен и подобен тип определения въвежда в заблуждение и предразсъдъци, изграждани дълго от обществото спрямо реалните възможности на лицата и тяхната реализация. Такъв е най-вече случаят с хората с увреждания и неправилното използвано определение към тях, че са инвалиди. В общество, стремящо се към солидарност и европейски ценности, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричани така", аргументират се депутатите от БСП.
Двамата депутати подчертават, че в редица държави членки на Европейския съюз е унифицирано понятието на хората с увреждания то е people with disibilities. Те уточняват, че САЩ също са изключили думата "инвалид" и са я заменили с понятието, което се използва в Европа.      

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243