24 Март 2019неделя01:47 ч.

На фокус

Когато скъсаш връзката със здравия разум

Как една странна коалиция от работодатели, експерти и граждани не позволи обективен поглед върху споразумението СЕТА

/ брой: 230

автор:Георги Христов

visibility 1149

В понеделник присъствах на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) - орган в държавата, който се представя на сайта си като "гражданския парламент" на България. Поводът беше гласуване на становище относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада, известно повече с латинската си абревиатура СЕТА. На България предстои процес на ратификация на това споразумение и затова приемането на такова становище бе важно с оглед пълната тишина, която цари из държавните структури по този въпрос. Да припомня, че през миналата година правителството не само не сметна за нужно да направи анализ на ефекта от споразумението за нашата икономика или да проведе някакъв обществен дебат, преди да вземе решение - напротив, управляващите тогава, които са управляващи и днес, предпочетоха да се правят на слепи и глухи, че изобщо съществува такова споразумение, а накрая Министерският съвет го одобри неприсъствено и тихомълком.
Не е изненада, че правителството на Бойко Борисов

гледа да угоди първо на "началниците"

и едва после се сеща за българските интереси - свикнали сме му вече. Но от един такъв специализиран съвет човек би очаквал малко по-задълбочена дискусия по същество. ИСС е нещо като добре познатата "Тристранка", но в този формат мястото на държавата се заема от различни "граждански" организации като например "Обществен женски парламент - 21 век", представляван от... шефката на учителския синдикат в КНСБ Янка Такева. Която в това си амплоа гласуваше неизменно срещу синдикатите и с бизнеса. Можем само да гадаем по какъв критерий са допуснати такива организации и какви са мотивите им, но фактът, че за едно участие в заседанията на ИСС участниците получават по една минимална заплата хонорар, определено дава някои насоки. Участват също и независими експерти, които - както и гражданските организации - се одобряват от МС. Което вероятно обяснява и поведението им в съвета.  
По инициатива на КТ "Подкрепа" ИСС трябваше да изработи и гласува становище относно СЕТА. Както показват и официалните данни на ЕС, СЕТА ще има почти нулев ефект върху българската икономика.

Ние просто няма какво да спечелим

от това споразумение. СЕТА обаче може да има значителни негативни последици върху българската държава от гледна точка на възможността й да провежда независима политика, която да е съобразена с интересите на всички участници в обществото, а не само на една привилегирована групичка "инвеститори". Точно тук обаче се къса връзката със здравия разум и нещата започват да придобиват гротескна окраска. Както възкликна в един момент от заседанието шефът на "Подкрепа" Димитър Манолов - "тези, в състояние на опиянение, са готови да работят срещу себе си, само и само да запишат победа срещу нас, синдикатите".
Възмущението му бе предизвикано от факта, че представителите на работодателите, "независимите" експерти и фигури като споменатата Такева гласуваха ан блок и като роботи срещу почти всичко, в което откриваха дори намек за негативна оценка спрямо СЕТА. Така се стигна до абсурдни ситуации, в които работодателите настояваха да отпаднат текстове, в които се казва, че СЕТА дава привилегии на чуждестранните инвеститори за сметка на местните. Човек би си помислил, че мастити бизнесмени като Божидар Данев и Васил Велев ще проявят

поне инстинкт за самосъхранение,

но не би. Дори представеното писмо от "Захарни заводи" АД, в което се казва, че СЕТА представлява заплаха за местния бизнес поради навлизането на големи чуждестранни корпорации, бе отхвърлено от Велев с аргумента, че той бил представителят на българския бизнес и не смятал така. Текстовете за опасностите от арбитражните съдилища (припомнете си делото за АЕЦ "Белене") пък бяха отхвърлени като "остарели" (!?) от БТПП. Любопитен детайл е, че представителката на БТПП Валентина Зартова е била част от съдебния състав по скандалното дело, в което арбитражът на БТПП направи сериозен реверанс към братя Домусчиеви и отсъди, че те не дължат над 55 милиона лева на държавата за неизпълнените си ангажименти по приватизацията на БМФ. Впоследствие това решение бе отменено от Върховния касационен съд, тъй като според ВКС е налице недопустимо превишаване на правомощията. А ако България ратифицира СЕТА, тя де факто и де юре се отказва от "нормалните" съдилища и оставя всичко в ръцете на именно такива трибунали, доминирани от корпоративни адвокати...
Целият този цирк продължи около 3 часа, като не липсваха и други куриозни моменти. В крайна сметка негласната, но изключително дисциплинирана коалиция от работодатели, "независими" експерти и професионални "граждани" успя в голяма степен да отстрани "неудобните" текстове.

Така се стигна до абсурда


в едно икономическо становище да не присъстват никакви икономически данни, но пък за сметка на това да изобилстват празните приказки и неясните формулировки. Без съмнение от управляващата партия ще бъдат доволни, без съмнение за "послушните" ще има не само солиден хонорар, но и други облаги.
Остава един въпрос обаче - докога ще я караме така, дами и господа? Докога обвързаностите и личните дребни сметки ще надделяват над обществения интерес? Защото ей заради такива тарикатлъци на дребно сме най-бедната държава в ЕС. И ако продължаваме с това късогледо, дребнаво и угодническо поведение, не само не ни чака напредък, чака ни още по-голямо пропадане. И няма да са виновни комунистите, руснаците, марсианците или някой друг. Той народът го е казал - каквото си направиш сам, друг не може да ти направи.


 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56