13 Декември 2018четвъртък14:06 ч.

Пак учените им криви

/ брой: 211

автор:Ростислава Иванова

visibility 990

Случи се пак! Порой заля България и предизвика потоп. Страшно бедствие в Бургаско, загинаха безпомощни хора. Приливна вълна заля няколко села, ама не дойде от морето, както си му е редът, а от язовир - безобиден според властите. Голяма вода от нищото помете десетки къщи, стотици са необитаеми, потънали в тиня и тънещи в разруха. Буквално на прага на зимата хора останаха без дом, без нищо, някои загубиха и близки. Вярно, пред стихията човек е безпомощен, но защо властта остана изненадана и тотално неподготвена? Не си ли научи премиерът урока от времето на "Борисов 1", когато скъсана дига на язовир заля село Бисер и издави хората? Оттогава се изтърколиха близо 6 години, все под егидата "Борисов" - 1, че 2, че 3. Нали уж направиха мониторинг на опасните зони, нали чистят речните корита, нали внедриха на места модерни електронни системи за ранно предупреждение срещу такива бедствия? И както стана ясно, с такава разполага и злополучната Бургаска област - по европрограма за над 1 млн. лв.
Сега постфактум половината министри от "Борисов 3" мигат на парцали, вдигат рамене, ръкомахат и се оправдават колко са невинни, как видиш ли - си били свършили работата, ама природата, брате...
На екоминистъра му виновни учените синоптици от БАН (разбирай синодалните старци), които сбъркали прогнозата за времето и вместо предупредителен червен код за потоп, спуснали жълт за средно обилен валеж. И този метеорологичен пропуск заблудил властите - държавни и местни, не се организирали, не евакуирали селата. Дрън-дрън! Ама що не каже Димов нещо за опасността от екокатастрофа в региона след нанесените огромни поражения по изградената за милиони система за отпадъци и пречиствателна станция? Какво ще правят бургазлии с боклука, каква вода ще пият, какъв въздух ще дишат, а? Иначе министърът обеща, че всичко ще е ОК, ама как да вярваме на едни празни думи...
От "Борисов 1" насам все правят мониторинг и оправят опасните язовири и след толкова години ги намалиха на 2600. За безопасността им отговаряха сума министри, че и Борисовата любимка Лили Павлова, наказана сега с европредседателството, ама това е друга тема. Сегашният икономически министър отбеляза мъдро как трябва да се има предвид, че дори при изрядните язовири не са изключени аварии. Бинго! На Караниколов му виновна съдбата.
Шестицата за най-добро оправдание обаче отива при вътрешния министър Валентин Радев, който направо заклейми всевишния. Човешка грешка няма - виновникът е горе! Всъщност според бургаския кмет има. Караниколов е страшно бесен на частния собственик на злополучния бургаски язовир, залял селата. А кой всъщност контролира частните водоеми, г-н Караниколов? Не бяха ли общините? Кой трябваше да прати спасители на хората в бедстващите села? Не отговаря ли за това местната власт, а? Защо часове наред никой не откликна на зова за помощ на бабата, чието тяло сега търсите?
Хора, трагедията ще отмине и пак ще я забравим. Виновни пак няма да има и пак няма да се поучим от грешките. Обаче Господ със сигурност обича България. На фона на страшните природни катаклизми по света ние живеем в обетована земя. И слава Богу!
 

Жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив

автор:Дума

visibility 7

Президентът предупреди: Няма прозрачност в изборния процес

автор:Дума

visibility 238

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 242

ГЕРБ ограничиха машинното гласуване

автор:Юлия Кулинска

visibility 208

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 242

Влак се разби в надлез в Турция

автор:Дума

visibility 118

Мей оцеля при вота на недоверие

автор:Дума

visibility 91

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 189

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 181

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 601

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 148

/ брой: 242