11 Декември 2018вторник07:57 ч.

Позиция

Путин, рециклирай сторителинга

За квалитета на дискурса в днешния публичен фешън лейбъл

/ брой: 210

автор:Константин Иванов

visibility 502

Зарекъл се бях да не обръщам внимание на жалките напъни на журналисти-елитарчета да употребяват чуждици, та галиба шашнат така публиката, че да не проличи колко са им празни главите. Поради това изоставих навика да си записвам изцепките им. Как да се впечатляваш от "впечатляващия аутфит" с "респектиращото" участие на цвета на нацията, с този настоящ "фешън лейбъл", белязан с присъствието на рапъри, плейметки и прочие "моден бранд", олицетворен от Андреа, Камена, Цвята, допълнен от мъжкото начало, олицетворено от световно известния футболист Галин Иванов! Плюс Риана естествено с ново шлиферче за н'ам колко си хиляди евро!
Да не е изпаднала дотам интелектуалката Петя, Сашодиковата щерка, та да си кълчи езика с просташкото "онагледявам", когато вечно разтегнатата й в глуповата усмивка уста може да смае света и околностите му с изтънченото "визуализирам". Милата Петя. Като я видя, и неизбежно се сещам за думата, която чехите употребяват, когато говорят със снизходителна симпатия за някое такова глуповато ухилено - "жабка". Уверявам ви, че не звучи обидно, чувал съм го младеж да казва на гаджето си: "жабке, моя".
Пак случайно съм запомнил интелектуалното извисяване на Антон Тодоров преди, прелъстен и изоставен от "шайката", трагикомично да бъде отпратен в задния двор на ГЕРБ: "Имаме нужда от граждански делиберации" (да не се бърка с "дебили"). Защо така, бе Цветанов, ти май се уплаши, че се е пръкнал човекът, конкурентът, който ще ти отнеме палмата на изящната словесност.
Зарекъл се бях, но като прочетох на 23 октомври в нюз.бг. превода на статия от "La Tribune", не можах да се сдържа. "Измина повече от десетилетие, откакто сторителингът се наложи в политическия маркетинг... в Русия на Владимир Путин. Руският президент разчита на грижливо построена история, разказана за целите на комуникацията и легитимирането на неговата вътрешна и външна политика. Днес сторителингът на Путин, основан на виктимизацията на Русия... (дотук вече е достатъчно за аперитив). Хубавата българска дума "сторителинг" се употребява в не дългата статия още 7 (седем) пъти.
Преводачката на статията Петя Михайлова, за нейна чест, не се е изкушила нито веднъж да изневери на себе си и да замести с българска дума такива ябанджийски слова като: "официален дискурс" (общо три пъти в текста), "наративни елементи", които Путин нямало да успее "рециклира в разказ". Абе, нюза, вие луди ли сте да плащате за превод, като направо можехте да пуснете статията в оригинал.
Престъпно ще е, ако се задоволим с приноса на антонтодоровци и разни жабки за сродяване на изящната българска словесност с брюкселския диалект на "franglais" (така още навремето нарекоха замърсяването на френския с английски термини), ако не споменем макар и скромния засега принос на премиера. На 23 октомври при рязането на лентата на ремонтираното детско отделение в "Пирогов", освен че пожела разни "клиенти" (алоу, болницата на е фризьорски салон) да не  преуморяват персонала с работа, Б.Б. даде напътствия за повишаване "квалитета" на същия. И резна лентата.
Ох, Бойко, уж си тарикат мъж, пък още ли не си загрял, че цяла България с изключение на асистентката ти Лилето Павлова, ти се смее за манията да режеш ленти! А сега за капак си чупиш езика и с "квалитети".
 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240