23 Март 2019събота09:49 ч.

И пиле в банката...

/ брой: 169

автор:Ева Костова

visibility 918

Само малко над една трета от българите са били на почивка, сочи експресен сондаж на социолози. Направо постижение, ще речеш. Особено, ако в сондажа влизат и онези българи, "прелетели" за ден-два над морето. А не за две седмици задължително, както беше при омразния социализъм. Когато парите стигаха за това удоволствие, рокендролът беше млад, а богатите, докопали народните пари, още не бяха се нароили толкова. Работещите бяха работеща класа, а не търтеи някакви, за каквито сега ги нарочиха пишман бизнесмените на България.
Та, какво излиза, май са почивали най-вече богатите и мързеливците. Защото за другите дори седмица на морето излиза солено при тези доходи и безработица. Но ако питате премиера Бойко Борисов, той ще ви повтори и потрети бойките си фрази: "Бедният български народ задръсти магистралите! Видя се с пари, не спира да ходи по почивки. Депозитите в банките растат. Откъде са тея задръствания - от скъпия бензин ли или от ниските доходи? Всеки е на почивка. Не е само веднъж. Всеки е на път. Не е само лятото. Това ме радва".
Голяма радост пада, да знаете. Като си вземе заплатата, простосмъртният българин се пита дали да я вложи в банката, или да си купи едно пиле. На масовите пенсионери пък и за пиле не им стигат парите, въпреки индексацията от 3-4 лева на първи юли. По данни от проведеното от НСИ изследване за  доходите и условията на живот през 2016 г. линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 638,7 хил., или 22.9% от населението на страната. През 2016 г. относителният дял на децата на възраст 0-17 години в риск от бедност е 31,9%, или 385.4 хиляди деца.
Дали на фона на фактите премиерът най-сетне поне ще замълчи...
 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56