13 Ноември 2018вторник06:29 ч.

СБП връчи Годишните литературни награди

Проф. Юлиян Вучков бе удостоен с орден "Иван Вазов"

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 803

Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за книги бяха връчени вчера на тържествена церемония в галерия-книжарница "София прес" в столицата. Всяка година за 24 май УС на СБП отличава авторите на най-добри издания за предишната година. Днес награди не се дават в България, дават се искове за допълнителни данъци и други известия за прибиране на пари. Нашите литературни награди от финансова гледна точка са много малки, по-важното е, че писатели получават може би най-високата награда - на колегите си, отбеляза председателят на СБП Николай Петев.
Петър Караангов е лауреат на отличието за поезия за книгата "Прах от песен" (изд. "Захарий Стоянов"). За роман наградата отиде при Георги Николов за "Киноманът" ("Български писател"). Румен Балабанов получи приза за сборника с повести и новели "Един демократичен петък" ("Български писател"). Георги Чаталбашев е отличен за сборника с разкази "Светът на живите" ("Захарий Стоянов"). За детска литература наградата взе Романьола Мирославова за "Подарък за Дядо Коледа" (ИК "Персей"). Любомир Котев спечели в категорията "Литературна критика" с "Българинът според Йовков" ("Захарий Стоянов"). Отличието за есеистика бе връчено на Бойка Асиова за "Рецепта за камбана" ("Жанет 45"). В раздел "Хумор и сатира" Калин Николов спечели с "Хапчета против оглупяване" ("Блаком" - Пловдив). Рангел Вълчанов е удостоен за мемоаристика за "Всички ще умрем, а сега наздраве" ("Жанет 45"). Журито е откроило в раздел "Документалистика" книгата на Михаил Тошков "Смъртта не е..." ("Български писател").
Националната литературна награда "Георги Братанов" бе връчена на Пенка Чернева за сборника с разкази "Невъзможна самота" ("Българска книжница") и на Георги Драмбозов за стихосбирката "Кръстопът на музите" ("Захарий Стоянов"). Атанас Звездинов получи Националната литературна награда на името на Божидар Божилов за стихосбирката "Ангелът пазител" ("Български писател"). Литературното отличие за есеистика, публицистика и мемоаристика на името на Богомил Нонев отиде при Панко Анчев за "Христо Ботев като мислител" ("Захарий Стоянов").
За големи заслуги към българската литература и дейността на СБП проф. д-р Юлиян Вучков се удостоява с ордена на СБП "Иван Вазов", съобщи Николай Петев. Особено съм развълнуван от факта, че това е най-високата награда на СБП - най-дълголетната и най-авторитетната българска творческа организация, която продължава да съществува и то плодотворно, в едно трудно, тежко време. И не само да съществува, но да брани здравословните художествени ценности, заяви проф. Вучков.
 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220