21 Януари 2021четвъртък03:08 ч.

СБП връчи Годишните литературни награди

Проф. Юлиян Вучков бе удостоен с орден "Иван Вазов"

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 18

Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за книги бяха връчени вчера на тържествена церемония в галерия-книжарница "София прес" в столицата. Всяка година за 24 май УС на СБП отличава авторите на най-добри издания за предишната година. Днес награди не се дават в България, дават се искове за допълнителни данъци и други известия за прибиране на пари. Нашите литературни награди от финансова гледна точка са много малки, по-важното е, че писатели получават може би най-високата награда - на колегите си, отбеляза председателят на СБП Николай Петев.
Петър Караангов е лауреат на отличието за поезия за книгата "Прах от песен" (изд. "Захарий Стоянов"). За роман наградата отиде при Георги Николов за "Киноманът" ("Български писател"). Румен Балабанов получи приза за сборника с повести и новели "Един демократичен петък" ("Български писател"). Георги Чаталбашев е отличен за сборника с разкази "Светът на живите" ("Захарий Стоянов"). За детска литература наградата взе Романьола Мирославова за "Подарък за Дядо Коледа" (ИК "Персей"). Любомир Котев спечели в категорията "Литературна критика" с "Българинът според Йовков" ("Захарий Стоянов"). Отличието за есеистика бе връчено на Бойка Асиова за "Рецепта за камбана" ("Жанет 45"). В раздел "Хумор и сатира" Калин Николов спечели с "Хапчета против оглупяване" ("Блаком" - Пловдив). Рангел Вълчанов е удостоен за мемоаристика за "Всички ще умрем, а сега наздраве" ("Жанет 45"). Журито е откроило в раздел "Документалистика" книгата на Михаил Тошков "Смъртта не е..." ("Български писател").
Националната литературна награда "Георги Братанов" бе връчена на Пенка Чернева за сборника с разкази "Невъзможна самота" ("Българска книжница") и на Георги Драмбозов за стихосбирката "Кръстопът на музите" ("Захарий Стоянов"). Атанас Звездинов получи Националната литературна награда на името на Божидар Божилов за стихосбирката "Ангелът пазител" ("Български писател"). Литературното отличие за есеистика, публицистика и мемоаристика на името на Богомил Нонев отиде при Панко Анчев за "Христо Ботев като мислител" ("Захарий Стоянов").
За големи заслуги към българската литература и дейността на СБП проф. д-р Юлиян Вучков се удостоява с ордена на СБП "Иван Вазов", съобщи Николай Петев. Особено съм развълнуван от факта, че това е най-високата награда на СБП - най-дълголетната и най-авторитетната българска творческа организация, която продължава да съществува и то плодотворно, в едно трудно, тежко време. И не само да съществува, но да брани здравословните художествени ценности, заяви проф. Вучков.
 

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ