18 Февруари 2019понеделник12:00 ч.

СБП връчи Годишните литературни награди

Проф. Юлиян Вучков бе удостоен с орден "Иван Вазов"

/ брой: 114

автор:Дума

visibility 877

Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за книги бяха връчени вчера на тържествена церемония в галерия-книжарница "София прес" в столицата. Всяка година за 24 май УС на СБП отличава авторите на най-добри издания за предишната година. Днес награди не се дават в България, дават се искове за допълнителни данъци и други известия за прибиране на пари. Нашите литературни награди от финансова гледна точка са много малки, по-важното е, че писатели получават може би най-високата награда - на колегите си, отбеляза председателят на СБП Николай Петев.
Петър Караангов е лауреат на отличието за поезия за книгата "Прах от песен" (изд. "Захарий Стоянов"). За роман наградата отиде при Георги Николов за "Киноманът" ("Български писател"). Румен Балабанов получи приза за сборника с повести и новели "Един демократичен петък" ("Български писател"). Георги Чаталбашев е отличен за сборника с разкази "Светът на живите" ("Захарий Стоянов"). За детска литература наградата взе Романьола Мирославова за "Подарък за Дядо Коледа" (ИК "Персей"). Любомир Котев спечели в категорията "Литературна критика" с "Българинът според Йовков" ("Захарий Стоянов"). Отличието за есеистика бе връчено на Бойка Асиова за "Рецепта за камбана" ("Жанет 45"). В раздел "Хумор и сатира" Калин Николов спечели с "Хапчета против оглупяване" ("Блаком" - Пловдив). Рангел Вълчанов е удостоен за мемоаристика за "Всички ще умрем, а сега наздраве" ("Жанет 45"). Журито е откроило в раздел "Документалистика" книгата на Михаил Тошков "Смъртта не е..." ("Български писател").
Националната литературна награда "Георги Братанов" бе връчена на Пенка Чернева за сборника с разкази "Невъзможна самота" ("Българска книжница") и на Георги Драмбозов за стихосбирката "Кръстопът на музите" ("Захарий Стоянов"). Атанас Звездинов получи Националната литературна награда на името на Божидар Божилов за стихосбирката "Ангелът пазител" ("Български писател"). Литературното отличие за есеистика, публицистика и мемоаристика на името на Богомил Нонев отиде при Панко Анчев за "Христо Ботев като мислител" ("Захарий Стоянов").
За големи заслуги към българската литература и дейността на СБП проф. д-р Юлиян Вучков се удостоява с ордена на СБП "Иван Вазов", съобщи Николай Петев. Особено съм развълнуван от факта, че това е най-високата награда на СБП - най-дълголетната и най-авторитетната българска творческа организация, която продължава да съществува и то плодотворно, в едно трудно, тежко време. И не само да съществува, но да брани здравословните художествени ценности, заяви проф. Вучков.
 

Първан Симеонов: ГЕРБ си вкараха куриозен автогол

автор:Дума

visibility 0

Борисов привика ръководството на ГЕРБ заради Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 79

Програма на телевизия БСТВ до 24 февруари

автор:Дума

visibility 210

100 тона месо гние край Войводиново

автор:Дума

visibility 85

10 оферти за строеж на "Струма" през дефилето

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 33

Само 14,5% от жилищата у нас са застраховани

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 33

До 3% се увеличи инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 33

Пореден тормоз за бизнеса

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 33

Гръцките фермери пак готвят блокади

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 33

ВМРО-ДПМНЕ предложи жена за кандидат-президент

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 33

НАТО уважава неутралността на Сърбия

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 33

Тръмп: Европа да си прибере джихадистите

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 33

Нашите управници ни заблуждават с митове

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 33

Персоналната държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 283

/ брой: 33

Някаква се самозапалила, много важно!

автор:Константин Иванов

visibility 255

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 33