19 Март 2019вторник18:00 ч.

Институт за детско психично здраве "ала Шер"

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 1517

Добре е да има повече дневни центрове за деца, които имат физически или психически затруднения, казва баба на 4-годишно момиченце. Детето говори, но родителите му смятат, че не се разбира достатъчно добре това, което казва, и са потърсили услугите на логопед. Категорични са, че малката принцеса има много сериозен напредък и възнамеряват да продължат със сеансите. Сега логопедът започва работа в новооткрития Институт за детско психично здраве и развитие и логично доволните клиенти го следват.
Институтът за детско психично здраве засега работи с около 25 деца седмично, застъпени са две от най-разпространените напоследък диагнози - дислексия и аутизъм. Няма да бъде отказвана помощ и на подрастващите, пристрастени към компютърните игри и интернет. Донякъде необичаен, но очевидно резултатен е новият за страната подход - на консултациите присъстват родителите на нуждаещите се деца и влизат в ролята на помощници на психотерапевтите. След като се разработи, институтът ще може да поема по 10-15 деца на ден, в съботите и неделите ще се провеждат обучения за родители, учители и специалисти. Предвижда се безплатно консултиране на деца сираци. През есента ще се организират арт ателиета с участието на доброволци от Художествената академия, актьори, музиканти и др.
Институтът има безплатна гореща линия 0 800 1 DSLX (0 800 1 3759). Вече може да се радваме на плода на над 2-годишните ни усилия, коментира за ДУМА проф. д-р Ваня Матанова, ръководител на екипа и председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53