06 Август 2020четвъртък01:43 ч.

5 млн. евро за екология изгубени заради лошо управление

Още европари за околна среда са заплашени заради неефективното им използване

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 436

България е постигнала под 65 процента от заложените цели в оперативната си програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. и Европейската комисия обмисля спиране на междинните плащания по програмата. Това съобщиха от Глобалния екофонд "WWF - България", като се позоваха на получено писмо от Европейската комисия през септември 2019 г. От организацията са предупреждавали за неефективно използване на средствата от програмата за биологично разнообразие. По нея вече са загубени над 5 млн. евро, след като средствата бяха прехвърлени от ос "Натура 2000 и биоразнообразие" по оста за управление на отпадъците. Причината бе, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 г. заложените в нея етапни цели не са достигнати. Макар привидно парите да са спасени и прехвърлени за други нужди, това се окачествява като "сериозен неуспех" от Брюксел и в писмо до природозащитниците Еврокомисията посочва, че обмисля "спиране на междинните плащания" по програмата.

От WWF припомнят, че през цялото време на изпълнение на тази и предишната програма "Околна среда" в рамките на Комитета за наблюдениe екологичните организации са алармирали за проблеми с ефективността на използване на средствата, както и необходимостта за стартиране на планирани мерки. Те дават и конкретни примери за неефективност на програмата. Голяма част от заложените средства за биоразнообразие са били използвани в много малка степен за европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. Плащано е за прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари, вместо да се купи летателна техника. Пари са налети за ремонт на пътища, като финансирането е било маскирано като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др.

В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на сегашния бюджетен период на програмата, посочват от екоорганизацията. Тя продължава да настоява за оставката на екоминистъра Нено Димов от 2018 г. 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ