22 Януари 2020сряда23:24 ч.

5 млн. евро за екология изгубени заради лошо управление

Още европари за околна среда са заплашени заради неефективното им използване

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 231

България е постигнала под 65 процента от заложените цели в оперативната си програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. и Европейската комисия обмисля спиране на междинните плащания по програмата. Това съобщиха от Глобалния екофонд "WWF - България", като се позоваха на получено писмо от Европейската комисия през септември 2019 г. От организацията са предупреждавали за неефективно използване на средствата от програмата за биологично разнообразие. По нея вече са загубени над 5 млн. евро, след като средствата бяха прехвърлени от ос "Натура 2000 и биоразнообразие" по оста за управление на отпадъците. Причината бе, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 г. заложените в нея етапни цели не са достигнати. Макар привидно парите да са спасени и прехвърлени за други нужди, това се окачествява като "сериозен неуспех" от Брюксел и в писмо до природозащитниците Еврокомисията посочва, че обмисля "спиране на междинните плащания" по програмата.

От WWF припомнят, че през цялото време на изпълнение на тази и предишната програма "Околна среда" в рамките на Комитета за наблюдениe екологичните организации са алармирали за проблеми с ефективността на използване на средствата, както и необходимостта за стартиране на планирани мерки. Те дават и конкретни примери за неефективност на програмата. Голяма част от заложените средства за биоразнообразие са били използвани в много малка степен за европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. Плащано е за прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари, вместо да се купи летателна техника. Пари са налети за ремонт на пътища, като финансирането е било маскирано като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др.

В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на сегашния бюджетен период на програмата, посочват от екоорганизацията. Тя продължава да настоява за оставката на екоминистъра Нено Димов от 2018 г. 

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ