23 Септември 2020сряда12:15 ч.

Няколко думи

Зодиите им говорят

/ брой: 155

автор:Альона Нейкова

visibility 1319

Какви са ключовите критерии, въз основа на които повечето работодатели наемат хора за извършването на определена дейност? Кои са качествата, правещи ни не само пригодни, но и фаворити за дадена длъжност или пост? На прима виста мнозина биха посочили образованието и опита за основополагащи в професията. Ползването на няколко езика и добрата компютърна грамотност се смятат едва ли не за минимални изисквания, на които търсещите прилично работно място трябва да съответстват по подразбиране. Да не говорим за потенциала за развитие, желанието за обучение в бъдеще, уменията за диалогичност и екипност в трудовата дейност.

По модела на "най-напредничавите" международни компании кандидатите за работа са подлагани на какви ли не "проверки". Тестове за интелигентност, психологически експерименти, безумни въпроси от сорта "Как харчите заплатата си?" и "Какво означава за вас червеният цвят?" са само част от ситото, през което минават хората, борещи се да получат най-ниската позиция в престижен офис. Оказва се, че според данните на най-ново проучване три четвърти от шефовете обръщат немалко внимание на зодиакалния знак на желаещите да станат част от фирмата им.

Наистина ли?!

Как изобщо е хрумнало на някого да се фокусира не върху моженето и желанието за усъвършенстване в дадена област, а да се взира в рождената дата и уж съответните за дадено съзвездие черти на характера?! Нима в ХХI век, когато би трябвало да разчитаме на най-адекватните за определена позиция умения и качества, все още се намират индивиди - при това на ръководни длъжности - които очакват зодиите да им проговорят, да им подскажат, да ги посъветват, за да сформират оптимален екип?! Налага ли се да си припомняме, че през всички месеци са родени както "вродени лидери", така и онези, които мият тоалетни, метат паркове и изпразват кофите за боклук?! С цялото уважение към упражняващите тази професия.

Доста хора искрено вярват в предопределеността на 12-те съзвездия, разположени по дължината на еклиптиката, по която преминава Слънцето по видимия си годишен път. Сред познатите ни вероятно ще се намерят и такива, които започват деня си с четене на хороскопа и съобразяват с него плановете и действията си. Но зодията да тежи повече от трудовото или творческото CV за попадане в даден колектив - идва наистина прекалено.

Вероятно всеки би желал трудовият му стаж и колегиалните отношения да се развиват във възможно най-добри условия, където приоритетно се обръща нужното внимание най-вече на способностите. А не на ЕГН-то, ръста, цвета на очите, пола и връзките. Но когато някой дълго време е бил без работа, често в името на насъщния е готов да преглътне какви ли не начини за подбор на кадри. 

И ако се знае коя зодия търси работодателят, нищо чудно скоро да измислят и опция за смяна на звездата и знака, под които сме родени...

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 19

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 42

Удължиха епидемичната обстановка до 30 ноември

автор:Дума

visibility 65

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 110

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 212

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 223

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 287

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 176

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ