05 Юли 2020неделя13:23 ч.

Турският президент Реджеп Ердоган инспектира командния център в Санлиурфа на продължаващата операция в Сирия. Анкара е безкомпромисна в намерението си да върне в Европа заловените в Сирия членове на "Ислямска държава"

ГЛОБУС

Знае ли Европа какво да прави с джихадистите?

Турция започна да връща в родините им арестувани бойци на "Ислямска държава"

/ брой: 217

visibility 852

Матиас фон Хайн, Наталия Позднякова

Дойче веле 

Турция възнамерява да депортира всички арестувани европейци - бойци и привърженици на "Ислямска държава" (ИД). Страните на ЕС обаче съвсем не изгарят от желание да си върнат джихадистите, които преди това са заминали за Сирия и Ирак.

В кюрдските лагери и затвори в Северна Сирия има стотици европейци - бивши бойци и привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава". Доста много такива има и в турските затвори. Какво да се прави с тях?

Много държави от ЕС не искат да приемат обратно своите граждани. Ръководителят на пресслужбата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтън припомни този проблем в началото на ноември. В интервю за германския в. "Щутгартер цайтунг" той каза, че Анкара възнамерява да депортира 20 привърженици на ИД, които са германски граждани.

Според турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу 1200 чуждестранни бойци от ИД са в турските затвори. Останалите се държат в центрове за граждани, които очакват депортиране. Сойлу каза още, че Турция ще изгони всички чуждестранни граждани, бивши бойци на ИД, от страната.

Този проблем далеч не е нов

 

Но европейските правителства предпочитаха да не го забелязват. Като цяло Европа не бърза да прибере "своите" джихадисти. От момента, в който беше спечелена победата над "халифата" на ИД, лагерите, охранявани от кюрдите и затворите в Северна Сирия, се оказаха пренаселени. Най-вече в тях са бойци на ИД, техните жени и деца. Според проучване на брюкселския експертен център на института Егмон, сред тях са и граждани на европейски държави: 500 възрастни - мъже и жени, както и 750 деца. Изискванията към техните страни на произход - да върнат тези граждани - се чуват постоянно.

Дълго време нищо не се правеше в това отношение. Ситуацията започна бързо да се променя едва след турската военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия. По време на турската офанзива 750 бойци от ИД, които бяха затворени в затворите и лагерите, охранявани от кюрдите, успяха да използват хаоса и да избягат от затвора. Сред тях бяха и 4 германски граждани. По-късно те бяха задържани от турските военни.

Този пример показва, че опасността от неконтролирано завръщане на бойци и привърженици на ИД в страните от ЕС, в частност Германия, стана по-специфична. Както и опасността от нови атаки.

Германия не отказва да върне немските екстремисти

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува изявлението на турската страна за депортирането на 20 германски граждани, които са в Турция, присъединили се към ИД, и посочи липсата на конкретна информация от Анкара за бойци на ИД. "В началото трябва ясно да се установи, че наистина говорим за гражданите на Германия", каза Маас. Той призна, че налице са задължения на германската държава за връщане на своите граждани.

Представител на германското министерство на вътрешните работи, отговаряйки на въпрос на Дойче веле, заяви, че депортирането от Турция в Германия трябва да протича в съответствие с принципа на закона. Подобна процедура, каза той, включва не само сравнение на биометрични данни, но и проучване да се разбере дали има за какво да бъде съден човек и да се оцени възможният риск за обществото.

Преди Турция да започне военна операция в Северна Сирия, според германската страна там са задържани над 80 джихадисти с немско гражданство, мъже и жени и над 100 деца. Издадени са заповеди за арест срещу 28 мъже и 8 жени. Но германците не бързат да връщат гражданите си в родината.

Все пак миналото лято четирима сираци и едно болно момиче бяха върнати в Германия от този регион. Съдът задължи германското правителство да направи това. Сега всички чакат заповед от съда в Берлин-Бранденбург, която трябва да реши дали федералното правителство е длъжно по собствена инициатива да върне германските граждани от Северна Сирия в родината си.

Връщане или лишаване от гражданство?

Европейските политици ще загубят повече, отколкото печелят, от завръщането на бойци на ИД в страните на произход. В повечето страни подобни мерки са твърде непопулярни поради нарастващата терористична заплаха. Единствената държава от ЕС, която след победата над ИД взе обратно един от нейните граждани сред бойците на ИД, беше Италия.

Франция, от която напусна най-голям брой граждани, присъединили се към ИД, се грижи преди всичко за връщането на деца, чиито родители са привърженици на ИД. В момента 100 от тях вече са във Франция.

В Холандия министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус, говорейки в парламента, заяви, че Холандия няма да приеме предложението на САЩ, които изразиха готовността си да изпратят в страната 10 жени привърженици на ИД с децата им. Връщането им, обясни министърът, представлява пряка заплаха за сигурността не само на Холандия, но и на други европейски страни. Но половин година по-рано правителството заяви, че търси сътрудничество с кюрдската администрация в Северна Сирия, за да върне съпругите на бойци от ИД в родината им в Холандия.

Във Великобритания министърът на отбраната Бен Уолъс в началото на октомври предупреди срещу завръщането на британските граждани от Северна Сирия, които са подкрепяли ИД. Според Уолъс тези, които са били верни на ИД до самия край, са особено опасни. Великобритания е една от европейските страни, която особено често прибягва до практиката на лишаване от гражданство. Този метод е приложим и за британските граждани - привърженици на ИД, чието завръщане в родината им е нежелателно. Най-известният случай е съдбата на Шамима Бегум. Майка на три деца, едното от които загина в лагер в Северна Сирия, има право на гражданство на Бангладеш и това, според тях, е достатъчно основание за лишаване на жената от британско гражданство.

Инструмента за лишаване от гражданство искат да използват и в Германия. Бундестагът прие закон в края на април, според който хората, които участват активно в терористични организации, могат да бъдат лишени от немско гражданство, ако имат гражданство на друга държава. Същият закон беше приет в Дания.

Примерът на Косово

Обратен е примерът с Косово. От тази балканска държава за територията на Ирак и Сирия, която беше контролирана от ИД, заминаха повече хора на глава от населението, отколкото от всички останали страни от ЕС. През април обаче косовските власти върнаха 110 души от Северна Сирия, повечето от които жени и деца. Предприемайки такава стъпка, правителството на Косово пое риск, каза пред "Дойче веле" шефът на косовските служби за борба с тероризма Фатос Макколи: "Но това е контролиран риск. Ние познаваме тези хора. Тези, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред съда. И ще направим всичко, което можем, за да реинтегрираме всички останали".

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 645

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 757

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1339

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ