28 Септември 2022сряда10:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Златният дъжд от САЩ ни подмина

Приказките, че икономиката ни щяла да дръпне от инвестициите в американските бази у нас, се оказаха пълни лъжи

/ брой: 158

автор:Боряна Костова

visibility 2395

Преди около месец България бе "ощастливена" от тайна тридневна визита на директора на ЦРУ  Дейвид Петреъс. За разлика от голямата дандания, съпътстваща посещението тук преди две години на тогавашния шеф на Фермата* Леон Панета (сега министър на отбраната), този път всичко бе изключително дискретно. Чак след като Петреъс бе напуснал пределите на страната ни, посолството на САЩ в София излезе с едно доста тривиално съобщение, в което се обясняваше, че гостът е "приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията", както и "отговорната фискална политика и дисциплина в България". Дрън, дрън! Има си хас ръководителят на ЦРУ искрено да се възхищава на хора от подземния свят! Оставяме без коментар и оценката му за фискалната дисциплина (ако е негова), тъй като счетоводството е доста встрани от обичайните дейности на разузнавателното управление. Ще припомним обаче изявленията на Панета у нас, който също се плъзна по шаблона и изрази "подкрепа на правителството за борбата с престъпността и корупцията". Което ни подсказва, че това е може би задължителен текст от някакъв формален политически протокол, отколкото лично мнение. 
Но защо навремето Панета се срещна с български журналисти, а сега Петреъс бе дълбоко скрит?   


Трябва да се има предвид, че след "арабската пролет" в Северна Африка Щатите дадоха своя принос и за гражданската война в Сирия, както и че отдавна са
   
хвърлили око на иранския петрол

който е доста голяма хапка. Иран произвежда 3,5 млн. барела петрол на ден, от които 2,5 млн. изнася. Страната е много важен играч на световния петролен пазар и е напълно във възможностите й да взриви цената на бензина. Както в момента става. Затова, въпреки уверенията на Хилари Клинтън, че САЩ няма да нападат Иран, скоро можем да очакваме активната им военна намеса и в този регион. За което, естествено, ще им трябват бази за жива сила, техника, пък и съучастници в нова "коалиция на желаещите". А, както е известно, българите стават за пушечно месо. Потвърдил го е индиректно и ген. Петреъс, който впрочем е бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан. При визитата си у нас той бил изказал признателност за "ВНУШИТЕЛНИЯ ПРИНОС на България в тези страни". При такова яко "четкане на реверите" ясно е, че американците отново се готвят да ни натопят в поредната си мръсна война.
"Усилията на САЩ в България и Румъния са част от стратегията за глобално разгръщане, започнала в ранните години от управлението на Буш, която предвижда преместване на американските сили от Германия в посока изток. Пентагонът обяснява това с нуждата да бъдат преместени силите му по-близо до взривоопасния Близък изток", пише Майк Съливан в "Глобал рисърч". А след многобройните американски учения на авиобазата в Граф Игнатиево се предполага, че тя
     
може да се използва от F-16

за въздушно нападение срещу Сирия и Иран. Както и в случай на руско-грузински конфликт в Южен Кавказ.   
Всъщност България бе тласкана в тази посока от преди десетина години, когато външен министър в правителството на Сакскобургготски беше Соломон Паси. Освен че плака от радост, когато на 29 март 2004 г. ни приеха в НАТО, Паси се прочу и с широката си мисионерска дейност в полза на идеята за американски военни бази у нас. Той твърдеше, че тези бази ще са за нас манна небесна, понеже ще доведат огромни инвестиции, от които икономиката ни щяла силно да дръпне. И даваше за пример Германия, която така си била оправила положението след Втората световна война. Което си е лъжа. Но колцина го знаят, пък и не му опонираха.   
След огромен задкулисен натиск върху българското правителство в края на май 2006-а то разреши на САЩ на наша територия бази (виж карето), в които могат да пребивават до 2500 техни цивилни и военни по едно и също време, но този контингент може и да се удвоява за период от три месеца. Договорът за ползване е за 10 години. По онова време се появи информация (непотвърдена официално и до днес), че американците са ни изнудвали, ако евентуално откажем, да използват влиянието си върху някои от европейските държави и
 
да влезем в ЕС на куково лято

Може би това бе една от причините правителството да не се вслуша в предупрежденията на бившия главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк за вредата от чуждите бази. През март същата година той каза в интервю за Дарик радио: "Базите на българска територия ще причинят не само екологични проблеми, а ще предизвикат и прояви на насилие и бунтове сред населението... Базите са много сериозна грешка с дългосрочни последици... България много лесно може да се превърне в мишена на терористични атаки". В същото време тогавашният US посланик у нас Джон Байърли твърдеше, че ползата за страната ни от тях ще е голяма, тъй като САЩ ще инвестират десетки милиони долари в инфраструктурата, в пътища, в жп линии и във всичко, свързано с експлоатацията на базите. Заговори се, че населените места около тях ще се превърнат в икономически рай и кметове взеха "да се избиват" да предлагат оферти на американците. Първите им военнослужещи пристигнаха у нас през есента на 2007 г. и бързичко доотрезвиха емоциите на местното население. Защото част от строителния ни бизнес вече беше изсърбал попарата на новите ни бойни приятели. Така например над 20 български фирми, които построиха по-голямата част от сградите на полигона Ново село, пиха една

студена вода за 6 млн. лв.

Вярно, че ги излъгаха директно не американските военни, а наетата от тях като посредник немска фирма, която развалила в движение, без да ги извести, договорите с нашите строители, не им платила нищо и си наела на тяхно място нови балъци. Проблемът се затегна, след като се разбра, че изгорелите в първата сделка имат право да водят дела за дължимите суми, но не в български, а в германски съд. Което, според тях, е мисия невъзможна, тъй като не им е по джоба.
Обещаният златен дъжд не се изля и върху близките до базите населени места. Спомням си, че при едно от летните си учения американците бяха наели нашенци да "играят" терористи и една от телевизиите ни направи разширен репортаж за събитието. По-късно някои от "актьорите" се оплакаха, че работодателите им ги карали по цял ден да тичат в горещината забулени, а не им платили очакваните големи пари. Заради арабските облекла на "терористите" обаче се заформи дипломатически скандал. При друго учение - на полигона в Ново село, от базата поискаха повече от 100 души обслужващ персонал. Ромите от близкото село Мокрен до един подадоха молби, ала не ги огря. Оказа се, че американците търсят за обявените места само висшисти, които да поназнайват и английски език. Така само 30-ина души от местната интелигенция получиха "високо отговорната" работа - да метат помещенията на  войниците и
     
да им чистят клозетите

Другият белег на прогреса е селската кръчма, която, щом пристигне US контингент, се превръща в денонощно заведение с гастролиращи проститутки.
Подобни унижения българите не са преживявали май от турското робство насам! Ако така ще бъдат инвестирани десетките милиони долари, които ни бяха обещани щедро от САЩ, по-добре е да си ги инвестират у тях. А и помислете, как точно се съчетава това отвратително поведение с изказаната от ген. Петреъс "признателност за внушителния принос" на България? Или става дума за най-обикновено лицемерие.
Не стига че страната ни е най-бедната в Европа (па май и не само там), ами Щатите ни извиха ръцете докрай и сега се разполагат на наша територия, без да плащат и един пробит долар наем. Понеже, както го наложиха и в договора, това според тях не били бази, а "съвместни съоръжения". Макар че съвместни-несъвместни, щом ги ползваш, трябва и да си платиш. Според най-върлите защитници на новия ред у нас безплатен обяд вече няма. Защо тогава търпим изключение единствено за САЩ? След като над Европа бе разпънат противоракетният щит, някои от бившите соцстрани, като Румъния и Полша например, обявиха, че ще приемат на своя територия бази с ракети-прехващачи, но... срещу солидно заплащане. И северната ни съседка вече започва да изгражда ракетна база в Девесиу, близо до Дунав.
По данни на Пентагона в момента Щатите имат двустранни споразумения за "статут на въоръжени сили" с 93 държави. Освен това разполагат с близо 1000 военни бази в различни точки на света, за които
       
плащат луди пари
 
За военновъздушната база "Инджирлик" например САЩ дават на Турция близо 1 млрд. долара, като я ползват вече 60 години. Около 900 млн. долара са им стрували две бази във Филипините до 1992 г., които били затворени от филипинското правителство заради зачестили престъпления на американските войници. САЩ успяха да настанят свои въоръжени сили и в някои от бившите съветски републики. 60 млн. долара е наемът за военновъздушната база "Манас" в Киргизстан, още 36 млн. са платени за разширението на летището, а 160 млн. са определени допълнително за ремонт на пътища и настаняване на войниците. 160 млн. долара е офертата за база в Узбекистан.
Според доклад на Пентагона САЩ плащат значителни наеми за всички военни съоръжения, които ползват в държави-членки на НАТО като Белгия, Дания, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Турция, Великобритания и др.  Наеми се плащат дори и за военни бази на американска територия. Само на нас - нищо. Но положението не е безнадеждно.
По силата на сключения през 2006 г. договор между България и САЩ за т.нар. съвместни съоръжения всяка една от страните може да го прекрати с едногодишно предизвестие. Та си мисля дали сега не му е дошло времето да се възползваме от тази клауза. Пък после, ако толкова не можем да устоим на ухажването на американците, да подпишем ново споразумение като страна, която уважава себе си. Но стиска ли му на Бойко Борисов да го направи? Ако съдим по раболепното му поведение пред доста по-нисши по ранг от него представители на американската администрация, които явно или тайно пристигат през месец-два у нас да му "набиват обръчите" и да му дават указания, отговорът е отрицателен. Макар, че точно сега е моментът да не позволим на Щатите да ни вкарат в поредната голяма беля...

 *Под това прозвище е известно ЦРУ

US бази в България

1. Полигонът в Ново село - за обучение на сухопътни сили
2. Военновъздушната база в Безмер - за транспорт на сили и техника; според експерти това е една от шестте най-важни за САЩ бази, които са извън континенталната им територия
3. Военновъздушната база в Граф Игнатиево - за транспорт на сили и техника
4. Складовата база в Айтос - с поддържащи функции към полигона в Ново село
  
                               
 
 


     


        
 

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 253

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ