28 Ноември 2021неделя14:27 ч.

In memoriam

Живот, посветен на балетното изкуство

Името на доц. Емил Димитров е познато не само у нас, а навсякъде по света, където пулсира живата красота на танца

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 1046

Ана АлександроваТворческата дързост на родината ни, страна без вековни традиции в областта на балета, успя да създаде и съхрани с невероятна продължителност едно тържество на танцовата красота и премъдрост, завоювало висока популярност и признание по цял свят. За родения през 1964 г. на българския черноморски бряг Международен балетен конкурс - Варна, който през юли м.г. отпразнува 24-ото си издание, най-видните балетни артисти, изследователи, педагози и хореографи, отчитайки достойнствата на събитието, са изричали и изричат десетки суперлативи, тиражирани в авторитетни международни издания. За създаването и многолетното съществуване на този неповторим празник, стимулиращ развитието на танцовото изкуство в световен аспект, за неговия дух, вълнуващ се от динамичните търсения на съвремието, дял има един творец, пленен от вечната борба на човечеството за светлина и щастие. Емил Димитров!
Името му е познато не само у нас, а навсякъде по света, където пулсира живата красота на балетното изкуство. Наред с безсмъртната жрица на танца Галина Уланова, той е сред първородителите на вдъхновената инициатива - създаването на Международен балетен конкурс във Варна. И като че ли всеотдайността на Емил Димитров, взидана в устойчивите основи на това духовно събитие, преповтаря с безотказна деловитост и фанатична преданост вдъхновеното откровение на Анастас Петров, първосъздателя на българския балет: "На балета посветих всяка моя грижа, всяка моя мисъл, цялата си любов, целия си живот!" В талантливото съревнование и пластично възвишеното пресъздаване на класическите балетни образци и съвременни поетични платна навярно музикалността и ерудицията на диригента Емил Димитров влагат изцяло богатството на неговата душевност и творческа енергия. В организирането на поредните издания съзидателно участва като че ли и музиковедческата му мисъл, с която бе сътворявал редица ползотворни анализи на музикално-театрални творби.
Варненският конкурс е пръв не само по възраст сред нароилите се след него международни състезания, а и по престижност! Затова много носители на награди и отличия от други конкурси държат да покажат младото си, вдъхновено майсторство и да получат признание именно на Варненския бряг. А конкурсът продължаваше да окриля техните стремежи, защото доц. Емил Димитров бдеше над неговото оцеляване и успешно съществуване, преодоляващ с желязната си воля, мъдрост и нестихваща енергия изникващите многобройни пречки и затруднения. Той изобретяваше нови съпътстващи програми, педагогически и хореографски семинари, лятна балетна академия, теоретични конференции, прожекции на филми с балетна тематика, художествени изложби, фотоизложби, гала концерти, спектакли на гостуващи балетни трупи, на именити звезди, организираше творчески срещи за обмяна на опит и др. Неслучайно неговият авторитет е познат и признат по всички международни балетни центрове!
Лауреатите от Варненския балетен конкурс, които вече са не само звезди, а и първенци в изграждането на родната ни хореографска култура, даряваха личността на Емил Димитров с безкрайно уважение и топла обич. Именно сред техните среди изникна и наименованието Рицар на балета, с което бе дарен Емил Димитров.
Световноизвестният хореограф Юрий Григорович, дългогодишен председател на Варненския балетен конкурс, с дълбока обич и уважение подчертава: "Това събитие живее благодарение удивителния ентусиазъм на своя директор Емил Димитров, който му посвещава целия си живот!"

Автобиографични бележки


Роден е на 20 март 1929 г. в с. Горни Юруклер, Хасковски окръг. Завършва реална гимназия в Дряново, педагогическия факултет и симфонично дирижиране в Българската държавна консерватория, където е асистент през 1951-1954 г. Бил е диригент в Държавния симфоничен оркестър - Перник, ръководител на сектор "Музика" в ЦК на Профсъюза на просветата и културата. През 1960 г. организира първата национална среща по балет. Бил е началник отдел "Оперни театри" в Министерството на културата и просветата. От 1961 до 1976 г. провежда първите 7 издания на Международния конкурс за млади оперни певци. От 1964 до 1969 г. е бил началник отдел "Международни конкурси" в Концертна дирекция при МК, провежда първия международен балетен конкурс във Варна. От 1969 до 1987 г. е бил началник отдел "Международни конкурси и фестивали" в ГД "Българска музика" при ДО "Музика". През 1983 и 1987 г. провежда първите два международни конкурса за изработка на цигулки и виоли. От 1987 до 1992 г. е бил директор на дирекция "Специални програми и международни конкурси" при МК. От 1992 до кончината си е бил председател на фондация "Международен балетен конкурс - Варна".

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ