03 Юли 2022неделя10:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Георги Шопов

Жилищата в София са поскъпнали с 5% за година

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 1174

С 5% са поскъпнали имотите в София през последната година. Въпреки това засиленият интерес към покупката на нови жилища остава, подплатен от високата покупателна способност, ръста на средната работна заплата и ниската безработица. Сред основните купувачи са и българите, живеещи в чужбина, които инвестират в имоти, с цел отдаването им под наем. От Националната асоциация на строителните предприемачи обаче коментираха и редица проблеми на бранша, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията. Да се въведе издаването на електронно разрешително за строеж, настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Аргументът им е, че така ще се намали административната тежест. Освен това искат приходите от таксите за строителните разрешения да се инвестират в облагородяването и инфраструктурата в района, в който частните предприемачи строят жилища. Това обявиха от асоциацията на пресконференция в София.

От организацията смятат още, че трябва да се облекчи режимът за издаване на строителните разрешения. "Предложението ни е да се намали обемът на проектната документация, необходима за издаване на разрешение за строителство по примера на други европейски страни. Според нас са достатъчни проверка на архитектурния проект за съответствие с градоустройството, предоставяне на заверка на конструкция и пожарна безопасност от лицензиран консултант", посочи Георги Шопов, председател на НАСП. "Собствеността върху уличната регулация и разминаването между кадастрална карта и регулация сериозно възпрепятстват строителния процес. Освен качествени и навременни административни услуги, за подобряване на условията е необходимо приходите от строителни разрешения да се влагат в изграждане на инфраструктура и облагородяване на средата, там където се строи. Считаме, че тези средства трябва да се разходват единствено в територията на квартала, а не да се причисляват към общия бюджет. Така районите с активно жилищно строителство ще се устроят правилно още в етап на инвестиционното строителство, а не догонващо, както е сега", коментира Димитър Димитров, член на организацията. 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 578

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 543

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 699

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ