03 Декември 2022събота07:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Актуално

Жертви на чудовищно явление

Тормозът от лихвари и колектори - как да защитим потребителите?

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 397

Димитър Маргаритов*


Зная, че мнозина критици, когато прочетат само подзаглавието, веднага ще бързат да кажат: "Но това нали и сега са престъпления?! Кой пречи да се залавят виновните?!" Тези критици са в голямата си част онези същите, които след забраната на райския газ пък тръбяха: "Защо го забранявате? Забраненият плод винаги е по-примамлив!" Но въпросът в крайна сметка е: не е ли най-добре да се стремим да засилим максимално законовата защита по отношение на пострадалите и онеправданите?! Мисля, че отговорът е ясен.

Още повече, когато говорим за жертвите на т.нар. "колектори". Жертви на едно наистина чудовищно явление: в повечето случаи първоначалното задължение не е в особено голям размер. То обаче нараства главоломно, в десетки, а и стотици пъти след предаването му за събиране на колектора - такси, ЧСИ, съдебни разноски и т.н. А тук говорим за най-уязвимите групи потребители: пенсионери, които не са платили сметка за телефон или интернет; хора, останали без работа или с ниски доходи, прибегнали по неволя до бърз кредит. 

И само една скоба, като казахме бързи кредити - в последните години имаше завидна активност на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в борбата с нелоялните практики на дружествата, които ги предоставят. Наскоро "Кредисимо" отнесоха няколко глоби за това, че в едни случаи спестяват информация, задължителна по закон, а в други заблуждават клиентите си, че са номер 1 на пазара. Преди това "Профи кредит" бяха санкционирани заради невярното послание за фиксирана лихва, която се оказваше плаваща, а "БНП Париба" - за това, че уж дават кредити без лихва, а си я вземат през "такса-ангажимент". 

Тези и други примери могат да бъдат открити на сайта на КЗП и са показателни, че когато има законова основа, нарушенията се установяват и наказват. Даваме ги и за да илюстрираме очевидната празнота по отношение на колекторите, тъй като преди само две-три години КЗП се произнесе със забрана на нелоялна търговска практика по отношение на колекторската фирма "Финанс Про Колект", но съдът отмени решението й с аргумента, че тази дейност не попада в приложното поле на закона. 

Освен това, тя се извършва както от регистрирани само по общия ред търговци, така и от хора, които действат като откровени лихвари и изнудват задлъжнелите граждани. В резултат често се стига до физическа разправа, унижение, психически тормоз. Немалка част от колекторите притискат хората да плащат задължения с изтекла погасителна давност, без да разяснят това, дори обратното - твърдейки, че ако не се плати, ще настъпят "още по-сериозни последици".

От изнесените данни в последните месеци става ясно, че колекторският бизнес в България се оценява на около 5 млрд. лв., а в секретното деловодство на Народното събрание отлежава доклад на ДАНС с анализ на схеми, в които тези средства се въртят вероятно твърде далеч от ръба на закона. 

Засегнати са стотици хиляди български граждани 

На фона на посоченото дотук започва да става ясно защо най-сериозният от няколкото опита за приемането на специален закон не беше довършен докрай. 

Да припомним накратко хронологията на събитията при управлението на сваленото редовно правителство: още през януари вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че ще внесе нов закон за уреждане на отношенията по събиране на дългове на потребители към търговци. И го направи: изготвеният проект премина през всички възможни фази и процедури на обсъждане, усъвършенстване, изглаждане на текстове, приемане на забележки и беше приет на първо четене в парламента. 

И тук обаче, какво мислите, стана: оказа се, че правните корифеи от "Има такъв народ" имат много сериозни забележки от принципно и правно-техническо естество и с процедурни хватки блокираха процеса. Само ще посочим, че в поискания от тях максимален срок от 28 дни между първо и второ четене представиха една страничка редакционни поправки... А, и междувременно свалиха правителството. Не заради това, разбира се.

Какво предлагаше този закон 

и защо в крайна сметка срещна отпор?!

Първо: регистрация и чисто съдебно минало за колектора и персонала му;

Второ: колекторът не може да иска повече пари от това, което потребителят дължи на основния търговец, и само и единствено лихва за забава, но не повече от законната;

Трето: ясни забрани на действия от страна на колектора, които засягат честта и достойнството на гражданите или накърняват доброто им име;

И четвърто и може би най-важно: контрол и санкции - предвидено е КЗП да налага глоба до 50 хил. лв. за всяко нарушение, както и лишаване от право колекторът да упражнява дейността до 1 година, а при повторно нарушение - двоен размер на санкцията.

Това е - кратко и ясно. 

В заключение - дано времето на правен вакуум не продължи твърде дълго и един следващ работещ парламент завърши процеса, за да успеем да защитим най-онеправданите и уязвими хора от произвола, който днес все още те продължават да търпят.

Епицентър


*Авторът е бивш заместник-министър на икономиката и индустрията и дългогодишен председател на КЗП

 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ