22 Септември 2021сряда12:47 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Зелените отличници

/ брой: 25

автор:Петър Герасимов

visibility 1164

Предлагам на вашето внимание, драги читатели, два въпроса с изключително лесни отговори. Първият - що е то фотоволтаика и вятърна енергия и имат ли те почва у нас? Вторият въпрос - колко струваше един ден стачка на миньорите от "Марица-изток"?
Ето и отговорите: Въпрос първи - имат и още как! Преди дни г-н премиерът се изпусна да каже, че със "слънчевите" и "вятърните" електроцентрали - производители на т. нар. "зелена" екологична енергия, България е изпълнила изискванията на ЕС включително до 2020 г.! Въпрос втори - и половин ден да е стачката, тя ще ни струва най-малко 8-процентно повишение на еленергията, както заяви един лъжлив брадатко.
Дотук добре. Но нека се разровим малко по-дълбоко в тази история със "зелените отличници". Може би уважаемите читатели не са информирани, че производството на т. нар. алтернативна електрическа енергия (фотоелементи, вятърни динамомашини и др.) струва на нашата държава с над 20% по-скъпо от енергията, произвеждана у нас по досега познатите начини - от ВЕЦ, ТЕЦ или АЕЦ. Нещо повече - по строгите указания на Европейския съюз (пука им на заможните западняци!) държавата е длъжна да плаща цели 20 години напред тези значително по-високи цени на тока на онези предвидливи бизнесмени, които са дръзнали да се занимават с производство на алтернативна енергия у нас.
А кои са тези храбреци - инвеститори, готови да вложат сериозни пари и след това цели две десетилетия да смучат сигурна печалба, гарантирана от държавата? Това, драги читатели, са в мнозинството си чужди фирми, които - като гарвани на мърша - долетяха с милионите си в България, много бързо, почти тихомълком, изградиха слънчеви и вятърни централи, които не осигуряват почти никаква допълнителна работна ръка, и сега протягат ръка към държавата - давай високата цена на тока!
А правителството какво да прави - пари няма, и хъката-мъката прехвърля тежестта на този ток лукс върху раменцата на храбрите български граждани. Ето защо и половин ден стачка на миньори във въгледобива можеше да доведе до трайно и сериозно повишение на електроенергията у нас.
Дочувам как някое старателно чиновниче с ръкавели опонира бодро: "Та това са изрични инструкции на Европейския съюз!" Да, ама за срок до 2020 г. Защо, питам аз, цялата работа трябваше да се свърши до края на миналата 2010-а, едно десетилетие по-рано? Защо още отсега хората с хилави семейни бюджети трябва да се бъркат още по-дълбоко в прокъсаните си джобове, за да плащат по-скъпо тока си?
И тук отговорът е прост. Защото все повече заприличваме на "бананова" република, на колониална държавица, където всеки чужденец - паралия може да върши каквото си иска и когато си иска, ако подхвърли 30 сребърника на въпросния старателен чиновник с ръкавели. Защото и той, горкият чиновник, едва свързва двата края. Защото няма здрава ръка, която да тропне и да изгони чуждите търгаши от обеднелия и ограбен православен храм, наречен България.
И затова "зелените отличници" в родната енергетика отчитат десетгодишен скок напред -  разбира се, без много шум и фанфари, а до ушите им долита успокояващият звън на чуждите монети, подрънкващи в джоба им. А ние, останалите, да му мислим!
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 319

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 181

Моите песни

visibility 433

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 751

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 981

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 536

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ