20 Септември 2019петък18:03 ч.

Снимка БГНЕС

Какво иска Фон дер Лайен:

Зелена сделка, европейска минимална заплата, отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 697

Какво обещава кандидатът за следващ председател на ЕК? Урсула фон дер Лайен говори днес пред Европейския парламент и изложи подробно приоритетите, които ще следва, ако номинацията й бъде утвърдена по-късно тази вечер.
Още в първите сто дни на поста, Фон дер Лайен ще поиска "зелена сделка" в ЕС. Тя определи опазването на природата като първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя.
Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда. Подкрепи и въвеждането на данък върху отделянето на въглероден двуокис.
В обръщението си към евродепутатите Лайен бе категорична: "Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС". Тя се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност.
В сферата на икономиката тя предлага ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората, изтъкна тя. Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа.
По нейните думи е необходимо хората, които се трудят със законни договори на пълен работен, да получават достойно възнаграждение навсякъде в ЕС. Според нея синдикатите и работодателите трябва да се договорят за достойна минимална заплата в съответната европейска държава.
Лайен подкрепи идеята на ЕП за утроявяне на средствата във фонда за образование "Еразъм". По нейните думи е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права - образование и здравеопазване.
В речта си Фон дер Лайен говори и за насилието над жени.  Тя цитира статистика, че една от пет жени в ЕС е била жертва на насилие, а 55 на сто от жените са ставали жертва на сексуално посегателство. Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията по европейското право, ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция, заяви тя.
Не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона, подчерта още Лайен. По думите й "ЕК винаги ще бъде независим пазител на договорите".
По темата с миграцията, кандидатът за шеф на ЕК смята, че Европа е длъжна да спасява корабокрушенците. Трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Лайен.
По отнешение на Брекзит, позицията й е, че може да има отлагане, но не и предоговаряне на условията. Постигнатото споразумение с Лондон дава сигурност. Готова съм за допълнителна отсрочка, ако има нужда и основание. При всяко положение Великобритания остава наш съюзник, партньор и приятел, категорична е Лайен.
Гласуването на номинацията на Урсула фон дер Лайен е насрочено за 19 часа българско време днес. За да бъде избрана, тя се нуждае от подкрепата на поне 374 гласа. Сигурни са само 182 от представителите на Европейската народна партия.
Европейската народна партия обяви, че ще подкрепи Лайен, социалистите и бившите либерали призоваха своите депутати да гласуват по съвест, а Зелените, крайната левица и крайната десница ще бъдат против.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ