31 Май 2020неделя10:49 ч.

Здравна служба на ръба на... потопа

Първата докладна за ремонт е от края на 80-те години

/ брой: 245

автор:Аида Паникян

visibility 1348

"Ако се срути здравната служба, няма къде да ходим на лекар. Кой ще изписва лекарствата ми? Докторът ни е добър, познава ни и знае кой от какво има нужда", казва 65-годишна жена от софийското с. Герман. Проблемът обаче не е само неин и на останалите пенсионери, но и на бременните, и на около 200-те деца, и на бебетата, и на хората, които живеят във вилната зона. Всички те единствено в тази здравна служба могат да получат медицинска помощ.

Медицинската сестра Венера Венциславова още се чуди как пациенти и здравен персонал са се разминали, без да ги удари ток

В пациентската листа на д-р Емил Петров са записани над 1500 души от селото. Всички

отиват на лекар с риск за здравето

че дори и за живота си. Не заради лекарска грешка, а защото близо 40-годишната сграда на здравната служба е пред срутване. През лятото - след последното земетресение, паднала част от покрива и се отворила дупка над детската и женската консултация. Буквално 4-5 дни преди екипът ни да отиде на място, дупката е запушена - опъната е ламарина на покрива. Каква е стойността на "ремонта", платен от общината - медицинските служители не знаят и не могат да отговорят. Парите били от Панчаревското кметство. Сега в детската и женската консултация не тече, но

има влага и мухъл и няма ток

Кметът на район Панчарево обещал преди 10-ина дни да прати елтехник, за да пусне тока, но техникът още не е идвал. "Ако има ток, ще включваме печка да отнеме влагата", обяснява сестрата.
Манипулационната е трансформирана "временно" в детска и женска консултация. "Освен месечния наем към общината плащам и за инвентара", обяснява д-р Петров и показва "бюрото" от вече разкашкалия се талашит. Ако половината от 200-те лева за наем и режийни, които плащам всеки месец, отиваха за обновяване на здравната служба, това нямаше да се случи, категоричен е д-р Петров,  който работи тук от 15 години. Към наема на д-р Петров се добавя и наемът на кабинета на зъболекарката, която също обитава сградата, но от нейната страна няма поражения. През всичките 15 години

общината не е дала и 1 стотинка

за поддръжка на здравната служба. Медицинската помощ на хората вечер и в празнични дни се осигурява от спешна помощ, с която общопрактикуващият лекар е сключил договор и плаща месечно по 200 лв., каквато е практиката на повечето му колеги в страната. Отоплението е на твърдо гориво. Докторът купува за около 1000 лв. дърва за зимата.
Първата докладна за ремонт на здравната служба се оказва, че е от края на 80-те години на ХХ в. Оказва се също, че правата на местното кметство се разпростират до... писането на докладни. През последните 3 години, по времето на сегашния кмет Божидар Зашев, са пратени 2 докладни до Столична община за здравната служба. Реакция е имало на втората това лято, след като покривът на женската и детската консултация е паднал.
Според доклад на Гражданска защита сградата е пред самосрутване. Местните хора не са изненадани - възрастните припомнят, че тя е върху старо сметище. Още повече че не е масивна, а от панели тип "сандвич". Нямаме голям избор -

 ще работим, докато падне и тази стена

 зад мен, твърди докторът. А и нямало вече общинска земя за нови строежи... Опитахме да се свържем с панчаревското кметство в петък следобед - около 14,30 ч. по телефона, обявен в сайта на СО. Но никой не го вдигна. Затова направихме елементарна справка в публичните документи на СО за бюджета й за 2010 г. Според приложението за разходите по сборния бюджет на СО за общинската администрация са 47 720 823 лв., от които 22 424 700 лв. са за заплати. За здравеопазване са предвидени общо 38 819 700 лв., от тях общинска отговорност са 15 млн. лв., а останалите - държавна отговорност. В графата "Капиталови разходи" пише 0! А и да не забравяме, че за ремонт на здравната служба в село като Герман столичният кмет няма да има лента за прерязване, няма да има и кой знае какъв медиен шум. 


 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ