20 Октомври 2019неделя20:07 ч.

Здравна служба на ръба на... потопа

Първата докладна за ремонт е от края на 80-те години

/ брой: 245

автор:Аида Паникян

visibility 1209

"Ако се срути здравната служба, няма къде да ходим на лекар. Кой ще изписва лекарствата ми? Докторът ни е добър, познава ни и знае кой от какво има нужда", казва 65-годишна жена от софийското с. Герман. Проблемът обаче не е само неин и на останалите пенсионери, но и на бременните, и на около 200-те деца, и на бебетата, и на хората, които живеят във вилната зона. Всички те единствено в тази здравна служба могат да получат медицинска помощ.

Медицинската сестра Венера Венциславова още се чуди как пациенти и здравен персонал са се разминали, без да ги удари ток

В пациентската листа на д-р Емил Петров са записани над 1500 души от селото. Всички

отиват на лекар с риск за здравето

че дори и за живота си. Не заради лекарска грешка, а защото близо 40-годишната сграда на здравната служба е пред срутване. През лятото - след последното земетресение, паднала част от покрива и се отворила дупка над детската и женската консултация. Буквално 4-5 дни преди екипът ни да отиде на място, дупката е запушена - опъната е ламарина на покрива. Каква е стойността на "ремонта", платен от общината - медицинските служители не знаят и не могат да отговорят. Парите били от Панчаревското кметство. Сега в детската и женската консултация не тече, но

има влага и мухъл и няма ток

Кметът на район Панчарево обещал преди 10-ина дни да прати елтехник, за да пусне тока, но техникът още не е идвал. "Ако има ток, ще включваме печка да отнеме влагата", обяснява сестрата.
Манипулационната е трансформирана "временно" в детска и женска консултация. "Освен месечния наем към общината плащам и за инвентара", обяснява д-р Петров и показва "бюрото" от вече разкашкалия се талашит. Ако половината от 200-те лева за наем и режийни, които плащам всеки месец, отиваха за обновяване на здравната служба, това нямаше да се случи, категоричен е д-р Петров,  който работи тук от 15 години. Към наема на д-р Петров се добавя и наемът на кабинета на зъболекарката, която също обитава сградата, но от нейната страна няма поражения. През всичките 15 години

общината не е дала и 1 стотинка

за поддръжка на здравната служба. Медицинската помощ на хората вечер и в празнични дни се осигурява от спешна помощ, с която общопрактикуващият лекар е сключил договор и плаща месечно по 200 лв., каквато е практиката на повечето му колеги в страната. Отоплението е на твърдо гориво. Докторът купува за около 1000 лв. дърва за зимата.
Първата докладна за ремонт на здравната служба се оказва, че е от края на 80-те години на ХХ в. Оказва се също, че правата на местното кметство се разпростират до... писането на докладни. През последните 3 години, по времето на сегашния кмет Божидар Зашев, са пратени 2 докладни до Столична община за здравната служба. Реакция е имало на втората това лято, след като покривът на женската и детската консултация е паднал.
Според доклад на Гражданска защита сградата е пред самосрутване. Местните хора не са изненадани - възрастните припомнят, че тя е върху старо сметище. Още повече че не е масивна, а от панели тип "сандвич". Нямаме голям избор -

 ще работим, докато падне и тази стена

 зад мен, твърди докторът. А и нямало вече общинска земя за нови строежи... Опитахме да се свържем с панчаревското кметство в петък следобед - около 14,30 ч. по телефона, обявен в сайта на СО. Но никой не го вдигна. Затова направихме елементарна справка в публичните документи на СО за бюджета й за 2010 г. Според приложението за разходите по сборния бюджет на СО за общинската администрация са 47 720 823 лв., от които 22 424 700 лв. са за заплати. За здравеопазване са предвидени общо 38 819 700 лв., от тях общинска отговорност са 15 млн. лв., а останалите - държавна отговорност. В графата "Капиталови разходи" пише 0! А и да не забравяме, че за ремонт на здравната служба в село като Герман столичният кмет няма да има лента за прерязване, няма да има и кой знае какъв медиен шум. 


 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 26

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 38

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 26

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ