08 Юли 2020сряда06:24 ч.

Снимка Емилия Костадинова

На фокус

Здраве му кажи!

Какво ще донесе поредният бюджет на големите обещания в здравеопазването

/ брой: 217

автор:Аида Паникян

visibility 1582

Циникът е казал: "Да обещаеш е нещо божествено, но да изпълниш обещанието си - груба еснафщина!" Поне по отношение на възнагражденията на медицинските специалисти МЗ имаше точно такова отношение през 2019 г. Сега очакванията за нещо по-добро в системата на здравеопазването вече се възлагат на бюджета за идната година. 

От години се говори за профилактиката на заболяванията, но не се прави почти нищо. Прекалено малко се прави и за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), чието лице са общопрактикуващите лекари. Не напразно, за да провеждат адекватна профилактика и своевременна диагностика, от националното им сдружение поискаха 25 млн. лв. повече над тазгодишните средства. Но заложените в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. средства са само с 19 млн. лв. повече. Въпреки това се оказва, че делът на извънболничната помощ намалява - докато през 2015 г. е бил 6.1%, догодина ще бъде 5.2%. Въпросните 19 млн. лв. отгоре ще дадат на едно джипи 

месечно 10 до 15 профилактични прегледа повече 

Друг проблем е намаляването на общопрактикуващите лекари. Безперспективността пред тази крайъгълна специалност се засилва: личните лекари до 50 г. са едва 12% и едва 45-50 от тях в цялата страна са до 39 г., казва председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров. 

Подобно е положението и със специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), като за 5 години делът й в здравноосигурителните плащания спада от 6.7 на 5.9%. 

Детайлните разчети за всяко изследване на клинична лаборатория, микробиология, патология, имунология, както и на образните изследвания показват, че и медико-диагностичната дейност изисква повече средства, за да бъде прецизирано и установяването, и адекватното лечение на пациентите. Затова и лекари предлагат в следващия Национален рамков договор да бъдат увеличени цените на медицинските изследвания средно с 20%.

Отново най-много пари се дават за болниците и лекарствата. Така 50% от здравноосигурителните плащания догодина ще са за болнична помощ, а 28% - за лекарства. За сравнение: делът на лекарствата, плащани от обществения фонд в страните от ЕС, са от 13 до 22% от осигурителните плащания. "Защото 50% дял от разходите за един обществен осигурителен фонд за болнична помощ няма никъде по света. Никъде по света няма и 30% за лекарства", казва дори управителят на касата д-р Дечо Дечев по време на заседанието на Надзорния й съвет. 

Разходите за извънболнична дейност са 11,3%, при средно над 25% за страните от ЕС.

Впрочем, оказва се, че и ръстът от 200 или 245 млн. лв. на парите за болнична помощ, не са дадени допълнително, а се получават, следвайки структурата на разходите от предните години. "Те се получават математически, тъй като имаме 7.5% ръст на болничната помощ и добавяме част от средствата от намалението за социалната сигурност (от 100 млн. лв.) и се получават 220 млн. лв.", коментира Григор Димитров по време за заседание на надзора. 

С близо 13 млн. лв. повече ще бъдат и парите за дентална помощ. Но и те ще са недостатъчни, защото ще стигнат само за безплатните протези на възрастните хора. През т.г. съдът реши, че е дискриминация НЗОК да плаща само протезите на хората от 65 до 69 г. Изключително бедният пакет дентални услуги, плащани от НЗОК за хората над 18 г., изобщо не предвижда например усложненията от зъбния кариес, категорични са зъболекарите. Така относителният дял на парите за зъболечение в годините е паднал от 9 на 4%.

Становището на Българския лекарски съюз е кратко и ясно: да се увеличат парите за ПИМП и СИМП с 18 млн. лв., а обемите дейност в болничната помощ да бъдат намалени. 

За поредна година профилактиката на заболяванията е само на приказки. И елементарният пример са неваксинираните деца и подрастващи, които мине се не мине стават жертва на морбили или друго предотвратимо с ваксини инфекциозно заболяване. Да не говорим за чаканата от 2008 г., но все още неписана Национална програма за борба с диабета или за съществуващата, но неработеща Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести, чийто общ бюджет за 2014-2020 г. е 147,8 млн.лв.

Почти 

наполовина намаляват парите за лечение в чужбина

- от 160 431 800 лв. за т.г. на 70 094 200 лв. за 2020 г. Тази бомба със закъснител със сигурност ще избухне с пълна сила в най-малко очаквания момент. Не без значение са заведените в съда дела за неплатена надлимитна дейност на болниците. Последните 2 години показаха, че болниците печелят делата, а касата ще има нужда от поне още 150 млн. лв., за да плаща за гяволъка на бившия здравен министър Петър Москов.

Какво трябва да се направи е говорено и писано неведнъж, но то никога през последните 10 години не е сторено. Според надзорника от БСК Григор Димитров, анализът на приходната част на бюджета на НЗОК показва, че се предвижда 

средната вноска на един осигурен

от работещите да бъде 81-82 лв. В същото време средната осигурителна вноска на един пенсионер ще бъде 32 лв.; толкова ще бъде и за деца, за студенти, безработни, затворници, бежанци и др., за които плаща държавата. Т.е. за поредна година държавата ще продължава да плаща 2,7 пъти по-малко за хората, които осигурява. Което означава, че 30% от здравноосигурените ще плащат за 70% от ползвателите на здравни услуги. Решението е едно: държавата да престане да плаща здравните осигуровки на държавни служители, полицаи, магистрати и др. и да поеме грижата за хората, които не могат сами да се справят.

Колкото и управляващите да твърдят, че бюджетът за здраве е устойчив, че гарантира стабилност и предвидимост, реалността изглежда по съвършено по` друг начин и отново сме свидетели на един 

палиативен бюджет

От него не може да се очаква кой знае какво качество на здравеопазване, неочакваните и непредвидени разходи дебнат зад всеки ъгъл. Според Асоциацията на индустриалния капитал, отново съотношението болнична помощ и лекарства към превенция и профилактика е 8:1, докато в страните от ЕС то е 2:1!

Не се вижда и решение на проблема с възнагражденията на медицинските служители. Дано съм лош пророк, но общинските болници например в началото на годината пък ще изпаднат в безпътица, защото парите за нищо няма да им стигнат. Навярно пак ще протестират и пак правителството ще им подхвърли милостиня от 20-30 млн. лв., които по-късно може да се окаже, че са доста по-малко.

Е, може би числата за размисъл по-горе са доста. Но как иначе да се обясни, че в здравеопазването лъжите и манипулациите ще продължат и догодина?

Здравеопазването у нас се случва, въпреки управленските пропуски, недостатъци, бездействие или дори вредно действие. Новостите в световната медицина не заобикалят България, но това е само благодарение на ентусиазма и професионализма на лекари и медицински служители и на далновидността на отделни ръководители на лечебни заведения. Друг е въпросът, че с действията си управниците през последните 10 години връзват ръцете на повечето ръководители на държавни и общински лечебни заведения.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ